Стандард
ЕКОНОМИЈА

Биткоинот забележа најдобар почеток на годината од 2012-та

Дигиталната валута Биткоин се тргува за 8.667 долари, што е за 21 процент раст од почетокот на 2020 година. Биткоинот забележа најдобар почеток на годината од 2012 година.

Оптимизмот се врати на пазарот по колапсот што уследи по врвот во 2017 година.

Ситуацијата е слична со другите дигитални валути, вклучувајќи Еthereum и XRP, кои добија повеќе од 20 проценти на вредноста секоја во првите две недели од оваа година.

Биткоинот беше во рекордно високо ниво од 20.000 американски долари во декември 2017 година, по што падна на само 3.000 долари до крајот на 2018 година.

Експертите веруваат дека може да достигне 16.000 американски долари до крајот на 2020 година.

Поврзани вести

Реализирани над 75 % од магистралниот гасовод Скопје – Гостивар

Влатко Зорба

Оваа земја ќе ги плаќа сметките за струја и вода на своите жители

Stefanija Kuzmanovska

Македонците трошат околу 16.000 денари годишно на пиво

Влатко Зорба