16.8 C
Скопје
25 септември, 2023
СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Царина: Фирма од Крива Паланка не платила акциза од над 1,5 милиони евра

Одделението за истраги при Царинската управа до Основното јавно обвинителство во Куманово поднесе кривична пријава против правно лице со седиште во Крива Паланка, поради основано сомневање дека сторило кривично дело „Избегнување на плаќање акциза“ казниво по член 279-б од Кривичниот законик.

Станува збор за увезен необработен тутун во вкупна количина од 56.799 килограми, кој потоа е пуштен во промет во акцизното подрачје на незаконит начин, без притоа да се плати акциза во вкупен износ од 102.238.200,оо денари .

Имено, се работи за пет увози на тутун во лист од типот „Вирџинија“ реализирани од страна на правното лице од Крива Паланка, по што увезениот тутун наместо да се доработи е пуштен во промет на незаконски начин без да се плати акциза, соопштија од Царина.

Поврзани вести

Последниот викенд од септември ќе купуваме без ДДВ

Берта Китинска

Третиот пакет економски мерки на СДСМ предвидува 500 милиони евра помош за граѓаните

Бошковска Јанковски: Податоците од Регистарот на вистински сопственици ќе отворат нова слика за македонското стопанство

Влатко Зорба