СТАНДАРД life

Тутун

ЕКОНОМИЈА

Царина: Фирма од Крива Паланка не платила акциза од над 1,5 милиони евра

Влатко Зорба
Одделението за истраги при Царинската управа до Основното јавно обвинителство во Куманово поднесе кривична пријава против правно лице со седиште во Крива Паланка, поради основано...
ЕКОНОМИЈА

Влада: ТКП да ги преземе сите активности да се откупат дополнителни 700 тони тутун од вишокот од последната реколта

Влатко Зорба
На својата редовна 55-та седница што се одржа вчера, Владата ја разгледа и усвои информацијата за состојбите за откуп на тутун од реколта 2020 година...
ЕКОНОМИЈА

Хоџа: Се отвора можност за пласман на вишокот тутун во Турција

Влатко Зорба
Министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа заедно со директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Зоран Шапуриќ, денеска во Прилеп оддржаа средба со Сојузот на тутунарски здруженија,...
ЕКОНОМИЈА

Царинската управа поднесе кривична за избегнување плаќање акциза за тутун во вредност од 4,7 милиони евра

Влатко Зорба
Царинската управа на Република Северна Македонија на 10.02.2021 година до Основното јавно обвинителство во Гевгелија поднесе кривична пријава против две правни лица со седишта во...
ЕКОНОМИЈА

До 31 март ќе биде продолжен рокот за откупот на тутунот

Влатко Зорба
До 31 март ќе биде продолжен рокот за откупот на тутунот, договорија денеска производителите, компаниите и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа. Договорените...
ЕКОНОМИЈА

Државна помош за земјоделските стопанства кои се занимаваат со тутунско производство

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на 43 редовна седница ја разгледа и усвои Стратегијата за производство на тутун за период 2021-2027 година, со акционен план....
ЕКОНОМИЈА

Владата и компаниите откупувачи се договорија за флексибилен и фер пристап кон категоризацијата на тутунот

Влатко Зорба
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа на средба со претставниците на овластените компании...
ЕКОНОМИЈА

Стомнароски: Почнавме преговори со откупувачите за повисоки цени по класи за новата реколта тутун

Сојузот на земјоделските здруженија ги почна разговорите со откупувачите за повисоки цени по класи за новата реколтата тутун. Ова беше најавено при денешната посета на...