Стандард
ЕКОНОМИЈА

Демири: Невработените лица покажаа голем интерес за учество во програмите и мерките за вработување

Директорот на Агенцијата за вработување на РСМ, Абдуш Демири, посочи дека невработените лица голем интерес покажале за учество во програмите и мерките за вработување кои имаа за цел стекнување и дополнување на нивните знаења и вештини заради зголемување на нивната вработливост и конкурентност на пазарот на трудот.

„Тука би ги издвоиле Обуките за побарувани занимања на пазарот на трудот во кои земаа учество 421 невработено лице за стекнување на вештини за работа како автомеханичари, бравари, заварувачи, слаткари, пекари, негуватели на стари лица, лични асистенти итн.”, истакна Демири.

Посочи дека целосна искористеност се бележи и на програмите за поголема социјална вклученост на потешко вработливите лица на пазарот на трудот, односно програмата Општинско корисна работа и програмата Јавни работи.

„Преку овие програми потешко вработливите лица стекнуваат вештини преку задоволување на потребите од социјални услуги на локално ниво, проекти од инфраструктурата и заштита на животната средина на локално ниво. Преку двете програми работно се ангажирани 1.063 невработени лица”, истакна Демири.

Поврзани вести

НБРМ: Просечната камата во октомврина кредитите 5,05 проценти, на депозитите 1,28

msp-admin

„Многу интересни откритија“: Baby Boomers и Generation X ги удвоија инвестициите во биткоин

Stefanija Kuzmanovska

НБ: Остварувањата во 2020 година упатуваат на благо забрзување на инфлацијата

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!