СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Иако не воведе целосен карантин, БДП на Шведска со пад во првиот квартал

Шведската економија се намали благо во првиот квартал, според првите проценки од заводот за статистика објавени во вторникот, но податоците за вториот квартал веќе укажуваат на сериозните последици од пандемијата од коронавирус.

Во првите три месеци од оваа година, бруто-домашниот производ падна само 0,3 проценти од последниот квартал на 2019 година, објави Националното биро за статистика.

Се зголеми за 0,5 проценти на годишно ниво.

Економијата започна да забавува веќе во 2019 година, по години на брз раст.

Иако Шведска не ги следи другите европски земји во мерки за целосна изолација, пандемијата и потезите на другите влади ги нарушија синџирите на снабдување, ја потиснаа побарувачката и ги принудија компаниите да отпуштат десетици илјади работници.

Ова влијаеше и на шведската економија, така што податоците за индустриското производство покажаа нагло забавување во март, а во април активностите во преработувачкиот сектор потонаа на најниско ниво од финансиската криза.

Шведската коалициска влада веќе вети повеќе од 100 милијарди шведски круни (10,18 милијарди американски долари) да помогне во ублажување на ефектите од пандемијата во економијата и исто така понуди дополнителни 550 до 600 милијарди круни на заеми и гаранции.

Централната банка не ги намали клучните каматни стапки, но воведе голем број мерки, вклучувајќи заеми во долари и круни и проширена програма за откуп на средства.

Владата очекува економијата да се намали околу седум проценти оваа година, по најлошата рецесија од 1940 година. Во 2021 година, тие предвидуваат силно закрепнување.

Поврзани вести

Не очекувам оваа година да има зголемување на цената на струјата, смета Бектеши

Влатко Зорба

Шаќири: Ќе има јасен план за спојување и укинување на постоечки институции

Берта Китинска

Платежни картички за самохраните родители, пензионерите и помош за компаниите, најавува Битиќи

Берта Китинска