Компании и пазар

Пандемијата може да „збрише“ цела генерација стартапи

Претставници од технолошката индустрија ја повикуваат владата во Велика Британија да обезбеди 300 милиони фунти помош за да може да продолжат да работат старт – ап компаниите додека трае кризата со коронавирусот.

“Цела генерација на стартапи може да биде ‘збришана’ ако не добијат помош додека трае пандемијата со Ковид – 19“, стои во барањето упатено до тамошниот министер за финансии, Риши Сунак.

Тука се вклучени неколку медицински стартапи коишто можат на директен или индиректен начин да помогнат во справување со пандемијата во земјата, пренесува Sky news.

Според Дом Халас, извршен директор на Коалицијата за дигитална економија, што ги претставува малите стартапи, во Велика Британија се загрозени околу 1.300 старт – ап компании. Во оваа ситуација, тие немаат пристап до инвестиции. Бидејќи ги прават првите чекори во светот на бизнисот, најголемиот дел од или не остваруваат големи приходи или профит, па пред нив е период на неизвесност и можно е да згаснат.

Поврзани вести

„Неотел“ со нова промоција по повод отворањето на продажен салон

Влатко Зорба

„Форбс“: Кинеските електрични автомобили ќе станат глобално доминантни

Stefanija Kuzmanovska

Угостителите бараат продолжување на владината поддршка

Влатко Зорба

Ангеловска: Поради пониското учество на жените на пазарот на труд, регионот губи 20 проценти од растот на БДП

Влатко Зорба

Македонија лани потрошила над 152 милиони долари на увоз на лекови

Влатко Зорба

Десетте најбогати семејства: Имаат повеќе пари од Германија, Велика Британија и Франција заедно

Stefanija Kuzmanovska