СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

На увоз на шеќер лани сме потрошиле 30,5 милиони долари

Македонија минатата година направила увоз на шеќер во вредност од 30,5 милиони долари, покажуваат податоците на World’s top exports.

На глобално ниво, увозот на шеќер минатата година достигна 20,4 милијарди долари. Прв и најголем увозник се САД со 1,7 милијарди долари, а меѓу петте најголеми увозници на шеќер во светот се и: Кина (1,1 милијарди долари), Индонезија (една милијарда долари), Италија (728 милиони долари) и Алжир (646 милиони долари).

Од регионот, најголем увозник на шеќер е Грција со 136,9 милиони долари. Следни се: Бугарија (105,9 милиони долари), Хрватска (53,6 милиони долари), Словенија (47,4 милиони долари), Босна и Херцеговина (40 милиони долари), Србија (1,3 милиони долари) и Црна Гора (1,1 милиони долари).

Поврзани вести

Родова анализа на Берза на органите на управување на котираните акционерски друштва

Влатко Зорба

Компаниите со ниски приходи ќе добијат поголема финансиска поддршка за исплата на плати

Берта Китинска

Вработените во фирмите задолжени за чистење на државните институции остана без К-15

msp-admin