Стандард
ЕКОНОМИЈА

Објавена Mапа на вработеност на Западен Балкан

Советот за регионална соработка (RCC) ја подготви првата Мапа на вработеност на Западен Балкан во рамките на регионалниот проект „Платформа за вработување и социјални работи“, чија цел е подобрување на можностите за вработување и условите за работа на жените и мажите во регионот.

Мапата на интернет-платформата покажува дека на почетокот на кризата, во март минатата година, биле регистрирани околу 1,22 милиони невработени лица, и дека до ноември таа бројка е скоро 1,4 милиони.

Генералниот секретар на RCC, Мајлинда Брегу, изјави дека овие бројки не вклучуваат загуби во бројот на работни часови и плати, ниту пак ги одразуваат целосно промените во неформалниот сектор и нивоата на активности што се многу важни за сите економии на Западен Балкан.

„Јасно е дека работните места беа сериозно погодени и дека Ковид ги влоши структурните предизвици на пазарот на трудот на Западен Балкан. Дури и овие последици да се справат денес и да се врати ситуацијата пред Ковид, сепак ќе бевме во неповолна положба со вработувањето во неформалниот сектор, што се проценува дека е на ниво од 18 до 30 проценти во економиите во регионот“, Брегу кажа.

Пандемијата на коронавирусот има непропорционално влијание врз здравјето на одредени групи граѓани и економската активност е во застој во многу сектори.

Најновите податоци покажуваат дека во регионот, од март 2020 година, има зголемување на бројот на регистрирани невработени за околу 14 проценти, додека кај младите, таа стапка е зголемена за околу 27 проценти.

Брегу предупреди дека бројот на работоспособно население во економиите на Западен Балкан продолжува да опаѓа како резултат на стареењето и емиграцијата. Некои од негативните последици од емиграцијата и „одливот“ на квалификувана работна сила се намален човечки капитал, недостиг на работна сила, намален капацитет за иновации и усвојување на понапредни технологии, промени на пазарот на трудот, фискални последици, големината на пазарот, намален економски раст и продуктивност, зголемена потрошувачка на јавни услуги и загуба на инвестиции во создавање човечки капитал.

„Заедничкиот регионален пазар, развиен од RCC заедно со неговите партнери во регионот и ЕУ, може да биде добар инструмент. Една можна придобивка е што може да доведе до дополнителен раст на БДП во регионот за 6,7 проценти. Во реалноста, тоа значи повеќе работни места за нашиот народ“, рече таа.

Поврзани вести

Ќе се изработува Стратегија за унапредување на човечкиот капитал во соработка со Светска банка

Влатко Зорба

Мајкрософт започна преговори за купување на ТикТок

Се рагледува можноста недела да остане работен ден за угостителите и трговците на мало

Берта Китинска
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!