ЕКОНОМИЈА

Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик за „старт-ап“ и „спин-оф“ компании

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) за дваесет дена, односно до 15 март, го продолжи рокот за аплицирање за јавниот повик за кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ заради зголемениот интерес, особено од студенти и млади од целата држава.

Како што информираат од ФИТР, одлуката следи откако до Фондот биле испратени повеќе писмени барања од студенти и млади од целата држава за продолжување на рокот за аплицирање.

Јавниот повик е наменет за финансирање на новоосновани, микро, мали и средни претпријатија (не постари од шест години), кои имаат иновативна идеја во фаза на „потврден концепт“ со реален план за комерцијализација.

– За интересот во однос на овој инструмент за финансиска поддршка на Фондот, зборува и фактот дека досега се превземени над 750 апликациски пакети. Преку овој инструмент се обезбедува финансиска поддршка за активности на истражување и развој на „старт-ап“ и „спин-оф“ претпријатија и имплементирање на иновативни решенија, како и поддршка на претпријатија кои имаат висок потенцијал за раст. Целта на овој повик, меѓу другото е што повеќе млади луѓе своите идеи да ги преточат во бизнис, да отворат свои компании и да аплицираат, порачуваат од ФИТР.

Вкупниот буџет за повикот изнесува 1,5 милиони евра, а преку овој инструмент е предвидено кофинансирање од ФИТР најмногу до 85 отсто од вкупниот буџет за проектот, односно максимален износ од 30.000 евра. Преостанатите 15 отсто од средствата треба да бидат обезбедени од компаниите. 

Во периодот до истекување на рокот за аплицирање, за домашните компании ФИТР обезбедува користење на бесплатна советодавна поддршка и техничка помош. Повеќе информации за повикот и начинот на аплицирање може да се добијат на http://www.fitr.mk/startapuvaj-2/.

Поврзани вести

Азески: Ако конечно не завладее правото, бизнисот ќе регистрира компании во Прешево, Сандански, Солун…

Никола Поповски

Колемишевски: Го спроведуваме третиот пакет економски мерки во вредност од 355 милиони евра, наменет за 730.000 корисници

По 20 дена, граѓаните ќе добијат обесштетување од Еуростандард банка во вредност до 30 илјади евра

Берта Китинска

Од утре пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно

Угостителските објекти ќе работат до 20 часот

Јовановска: Мошне значајни се економските мерки што Владата ги презема за зачувување на работните места