СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Прогресивното оданочување се „замрзнува“ во следните три години

Прогресивното оданочување се става во мирување во следните 36 месеци, објави денеска министерката за финансии Нина Ангеловска.

– Во следните 36 месеци, стапката од 10 проценти ќе се применува на доходот од работа, од самостојна дејност, од авторски и сродни права и од продажба на сопствени земјоделски производи, односно за оној доход за кој во сегашното решение е утврдена прогресија. Заедно со тоа ќе биде ставена во мирување и стапката од 15 проценти односно стапката од 10 проценти ќе се применува и за доход од права од индустриска сопственост, закуп и подзакуп, капитал, капитални добивки, осигурување и друг доход, рече Ангеловска на прес-конференција во Владата.

Даночните ослободувања нема да се менуваат и остануваат како што се во сегашното решение, прецизира Ангеловска.

Ваквата одлука, како што појасни, се должи на резултатите од направената анализа според која прогресивниот данок направил незначителен ефект врз подобрувањето на нееднаквоста, а некои од даночните обврзници одлучиле дел од доходот да го префрлат на други лица за да не го надминат прагот.

Според Ангеловска, одложувањето на прогресивното одданочување нема да влијае врз социјалната реформа, за која, рече дека ќе продолжи и во иднина.

Се предлага и одложување за три години и на данокот на капитални добивки од хартии од вредност и на одредбата за данок на доход од камати од депозити.

– Причината поради која предалагаме одложување, пред се, е резултат на потребата од нормативно уредување во делот на обврската за известување од страна на банките и штедилниците, како и поедноставување на администрирањето на данокот преку можностите кои ги овозможува технологијата, рече Ангеловска.

Нагласи дека не станува збор за укинување на мерките, туку само за одложување од три години, период во кој како ресорно Министерство ќе се посветат на изработка на дизајн на оптимални решенија и подигнување на свеста и довербата во даночниот систем.

Поврзани вести

Ќе има ли рестрикции за новогодишните празниците?

Берта Китинска

Земјоделските работници најпогодени според изгубените работни места

Влатко Зорба

Економист на „Дојче Банк“: Веќе нема слободен пазар

Stefanija Kuzmanovska