ЕКОНОМИЈА

Заев: Банките нема да наплаќаат рати за кредити на граѓаните и погодените фирми до јуни

Претседателите и членовите на комисиите, на советите нема да земаат надоместок за месеците април и мај, ова не е време за екстра надоместоци. Заштедите кои ќе се постигнат задолжително да се објават во фондот за корона кризата, отворен од владата, ова се дел од мерките кои економскиот тим на СДСМ ќе ги даде како предлог на Владата.

„Оние лица кои користат социјална заштита, ќе добијат дополнителна исплата за енергетски додаток. Банките ќе ги одложат сите кредити на граѓаните и на фирмите погодени од кризата за три месеци, односно дека ќе се плаќаат од јуни. Дел од банките ќе го спроведат тоа и повеќе од три месеци“, рече Заев.

Тој посочи дека се запира Законот за извршување до крајот на јуни. Извршителите ќе бидат должни да запрат со извршни дејствија. Работодавците и носителите на платен промет се должни да запрат со исплата на избвршните дејствија до крајот на јуни, освен ако не е алиментација на дете.

 

Поврзани вести

Отворање фабрика на швајцарската компанија „Баумер“ во ТИРЗ Скопје 1

Maja_Serafimova

Со меморандум за соработка Македонско-швајцарскиот бизнис-клуб ја зацврсти соработката со Бугарско швајцарската трговска комора

Берта Китинска

Сугарески бара носење нов закон за легализација на дивоградбите

Влатко Зорба

Одобрени две емисии на хартии од вредност во март

Stefanija Kuzmanovska

Македонија и уште седум балкански земји заедно имаат помал БДП од Истанбул

Ќе се загубат од 2.000 до 20.000 работни места – туризмот две сценарија за последиците од кризата