ЕКОНОМИЈА

Заев: Администрацијата на минимална плата, освен полицијата, лекарите и армијата

Месечна плата во висина од 50% од просечната плата за работникот за граѓаните кои останале без работа поради кризата од коронавирусот е една од мерките кои денеска ги презентираше лидерот на СДСМ, Зоран Заев, а кои ќе ги достави до владата, како предлог мерки од економскиот тим на СДСМ.

„Функционери и раководители на државно и локално ниво, пратеници, премиер, вицепремиери, судии и обвинители ќе земаат минимална плата за месеците април и мај. Вработените во јавниот сектор одат на минимална плата од 14.500 денари за април и мај“, истакна Заев.

Ова не се однесува на лекарите, полицијата и војниците. Подобро два месеци со минимална плата за сите отколу да нема за никој.

„Се покажа дека е оправдано што се качија платите на докторите“, рече Заев.

Поврзани вести

Макроекономските показатели се движат во согласност со очекувањата, велат од Народната Банка

Извршени вкупно 2 895 вонредни инспекциски надзори во периодот од 12 до 18 мај

Економска катастрофа: Повеќе од 6,6 милиони луѓе во САД ги загубија своите работни места минатата недела!

Stefanija Kuzmanovska

Народна банка: Вкупните депозити бележат годишен раст од 5,2 проценти

Александар Петровски

Приходите на Huawei нагло се зголемија минатата година и покрај сите скандали и санкции

Stefanija Kuzmanovska

Одобрени две емисии на хартии од вредност во март

Stefanija Kuzmanovska