Стандард
ЕКОНОМИЈА

Состанок на премиерот Заев и Светска банка: Мерките ги ублажија негативните ефекти од кризата

На денешниот состанок помеѓу Светска банка и премиерот Зоран Заев  беше нотирано дека владините мерки ги ублажуваат негативните ефекти. 

„Владата е посветена во справување со предизвиците на краток рок, како и обезбедување на услови за побрзо економско опоравување на среден и долг рок. Соработката со Светска банка како стратешки партнер, кој обезбедува голема поддршка е од огромно значење за Северна Македонија.

На состанокот со Светска банка беше нотирано дека владините мерки ги ублажија негативните ефекти од кризата и дека заедничката соработка во однос на предлог-мерките согласно светските искуства и преземената акција, особено во делот на субвенционирање на платите, резултираа со зачувување на работните места во микро, малите и средните претпријатија.

Како особено важни за унапредување ги издвоивме подобрувањето на конкурентноста и продуктивноста на домашните компании, одржливите инвестиции во образованието и човечкиот капитал, поттикнување на иновативноста за отворање на нови работни места и инвестиции“, напиша Заев на својот Фејсбук профил.

Поврзани вести

Донација за Проект Среќа од компанијата Жито Лукс

Берта Китинска

САСА ќе продолжи да вложува над 300.000 долари годишно во развојот на заедницата

Влатко Зорба

НУК: Комплетно обесштетување, ако се донесе одлука за целосен локдаун

Ангела Веселиновска