СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Светска банка предвидува дека оваа земја ја очекува економски раст во 2021 година

Растот на бруто домашниот производ (БДП) на Кина ќе се забрза до 7,9 проценти следната година од два проценти во 2020 година, се вели во извештајот на Светска банка објавен во средата.

Растот на БДП на земјата се предвидува да се врати на нивото на пред-пандемијата до 2021 година, како одговор на подобрената доверба на потрошувачите и бизнисот и подобрите услови на пазарот на трудот. Светска банка соопшти дека, Кина ќе мора да помине низ некои краткорочни неизвесности.

Заедно со флексибилна и поддршка на монетарната политика, Кина би можела да го искористи својот фискален простор за да се заштити од негативните ризици за раст и да обезбеди непречена ротација од побарувачката на јавното кон приватното.

Банката предложи специјалните директни фискални трансфери до локалните самоуправи (нов механизам започнат оваа година за да се осигура дека фискалните средства и средствата за поддршка можат директно да се примаат од владини оддели и субјекти на примарно ниво) да бидат продолжени до следната година и да бидат експлицитно насочени кон зголемување на социјалното трошење и / или „зелена инвестиција“ на локалните самоуправи.

Во однос на монетарната политика, кинеската централна банка треба да се врати на поконвенционалните алатки, истовремено отстранувајќи ги целите за позајмување и олеснување – донесени за да и обезбедат на земјата насочена поддршка во контекст на економскиот шок Ковид-19, се вели во извештајот.

Според позицијата на водечки економист на Светска банка за Кина, а тоа е Себастијан Екарт, земјата ќе мора да го потенцира потенцијалот за раст на нејзините најразвиени и најиновативни урбани области и урбани кластери, со цел да се направи ребаланс на економијата.

– Таквата промена ќе мора да биде придружена со фискална политика, со цел да се обезбеди поправедно обезбедување на јавни услуги и да се зголемат инвестициите во човечки капитал, за луѓето што живеат надвор од урбаните области и крајбрежните провинции – вели тој.

Поврзани вести

Намален понудениот износ на благајнички записи

Stefanija Kuzmanovska

ССМ бара да продолжи финансиската поддршка за исплата на плати

Влатко Зорба

Франција забележа историски пад на БДП од 13,8 проценти во вториот квартал

Stefanija Kuzmanovska