СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Видео игрите на Кина ѝ донесоа над девет милијарди долари

Извозот на видео игри во светот минатата година беше на ниво од 20,8 милијарди долари, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголем дел од тој износ отпаѓа на видео игри што доаѓаат од Кина – 43,9% или 9,1 милијарди долари.

Меѓу петте најголеми извозници на видео игри во светот се и: Јапонија (2,12 милијарди долари), Холандија (2,1 милијарди долари), Германија (1,3 милијарди долари) и Хонг Конг (1,23 милијарди долари).

Македонија е 63-та во светот извоз на видео игри во вредност од 54.000 долари.

Од земјите во регионот, најдобро е позиционирана Грција со извезени видео игри во висина од над 12 милиони долари. Потоа следуваат: Хрватска (11,4 милиони долари), Словенија (7,6 милиони долари) и Србија (782.000 долари).

Поврзани вести

Ангеловска: Нов проект во вредност од 90 милиони евра за поддршка на здравството и социјалата

Влатко Зорба

Битиќи: Средствата од КОВИД акцизата ќе се искористат за поддршка на стопанството, здравстениот систем и полицијата

Берта Китинска

Царина: Фирма од Крива Паланка не платила акциза од над 1,5 милиони евра

Влатко Зорба