Стандард
ЕКОНОМИЈА

Во првата половина од мај ќе биде потпишан финалниот договор за започнување со изградба за гасоводниот интерконектор со Грција

Во првата половина на мај делегација предводена од претседателот на Владата Зоран Заев, во која ќе биде и министерот за економија Крешник Бектеши, ќе бидат во Грција каде што ќе го потпишат финалниот договор за преземање на обврски од страна на двете држави за започнување со изградба на интерконекторот во јужниот дел на нашата држава, со што ќе се овозможи поврзување на гасоводите од двете земји.

-Во првиот дел на мај, како Министерство за економија заедно во делегација со претседателот на Владата, Зоран Заев ќе бидеме во Грција каде што ќе го потпишеме финалниот договор за превземање на обврски и од нашата држава и од нашиот сосед Грција за започнување со изградба на интерконекторот во јужниот дел на нашата држава каде што на некаков си начин ќе подолжимево нашата намера за диверзификација на снабдување со природен гас и енергетски ресурси, што не само што ќе отвори нови работни места, но дополнително на тоа ќе придонесе и во намалување на цената во делот на енергетиката, рече Бектеши на денешната дискусија за националната подготовка на Конференцијата СОР 26 во Глазгов.

Во делот на гасификацијата освен интерконекторот, како што нагласи министерот за економија, веќе се донесени одлуките да бидеме дел и од терминалот Александропулос, но и во делот на изградба на гасната централа. -Ова дополнително ќе влијае на сигурноста со снабдување со енергија во нашата држава, но и во делот на диверзификација. Нашата држава директно ќе има право и ќе има можност да користи „еленџи“ гас освен другиот природен гас што го користи преку различни интерконектори и гасоводни мрежи, рече Бектеши. Во различни општини се имплементираат различни модели на снабдување со енергија во однос на енергетската ефикасност. Министерството за економија целосно го поддржува сценариото што се однесува на целосно зелена трансформација и за тоа е изготвен план со рокови.

Поврзани вести

Грција ја продолжи забраната за авионско, железничко и копнено поврзување со Северна Македонија

Министерство за економија: Има доволно резерви на пченица, нема неконтролиран извоз во Косово

Еден од најголемите договори за приватно здравствено во државата склучен со Кроација Осигурување

Влатко Зорба