Стандард
ЕКОНОМИЈА

Заев: Посветеноста на компаниите за постојан развој, придонесува за поквалитетни и поконкурентни производи и услуги

„Посветеноста на компаниите за постојан развој, придонесува за поквалитетни и поконкурентни производи и услуги, создавање нови работни места и економски раст и развој“, сподели премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил.

„Успешните апликанти во програмите за поддршка на ФИТР, учествуваат и во остварувањето на мисија на Фондот – поттикнување и поддршка на иновативните решенија во микро, малите и средните претпријатија, како и забрзан технолошки развој на компаниите.

Од портфолиото на Фонд за иновации и технолошки развој, во тек е реализацијата на проекти од 550 компании во вкупна вредност од 77 милиони евра, што е огромно зголемување ако се спореди периодот до 2017 година кога ФИТР просечно поддржуваше само 36 компании годишно.

За 2021 година, ФИТР ќе објави јавни повици за финансирање преку повеќе инструменти во износ од 17,5 милиони евра“, посочува тој.

Поврзани вести

Тука парите не вредат ништо: Ова се пет држави со најголема инфлација на светот!

msp-admin

ОПЕК+: Нафтената војна е завршена, но поради коронавирусот бензините остануваат ефтини

Синдикат за текстил и кожарство: Народните пратеници испаднаа ненародни луѓе, не знам со каков образ ќе бараат поддршка на следните избори

Влатко Зорба