СТАНДАРД life
Храна

Рецепт: Телешка чорба

Телешкото месо и варен зеленчук ја прават оваа супа лесно сварлива, што е добро за дигестивниот систем.

Состојки:

– 500 грама телешко исечкано на коцки
– 1 главица кромид ситно сечкана
– 2 моркови исечкани на прстени
– 2 компири исечкани на прстени
– 2 ливчиња целер исечкани на прстени
– 2 чешниња лук, ситно сецкани
– 2 лажици путер или масло
– 2 литри говедска супа (можете да користите коцка за супа и вода)
– сол и бибер по вкус
– 2 парчиња лимон (по избор)
– свеж магдонос за декорација

Подготовка:

Во големо тенџере загрејте го путерот или маслото на средна топлина. Додадете го кромидот и лукот и пржете додека не станат стаклени.

Додадете сечкани моркови, компири и целер. Продолжете да готвите и мешајте неколку минути.

Истурете ја телешката супа во тенџерето и доведете до вриење, а потоа намалете ја топлината на минимум, покријте го садот и варете го зеленчукот додека не омекне, обично околу 20-25 минути.

Во тенџерето додадете го исечканото телешко месо и варете уште 15-20 минути или додека месото не омекне.

Ставете сол и бибер во супата по вкус. По желба можете да додадете и парчиња лимон за да и дадете посебен вкус на супата.

Послужете топло, посипете со сечкан свеж магдонос за декорација.

На здравје!

Рецепт за пилешка чорба

Поврзани вести

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska

Повкусно од похован кашкавал и зденки: Похована фета со мед и сусам

Radmila Tasevska

📽Хељда со праз и печурки: Најздравото посно јадење

Urednik