Телешкото месо и варен зеленчук ја прават оваа супа лесно сварлива, што е добро за дигестивниот систем.
Состојки:
– 500 грама телешко исечкано на коцки
– 1 главица кромид ситно сечкана
– 2 моркови исечкани на прстени
– 2 компири исечкани на прстени
– 2 ливчиња целер исечкани на прстени
– 2 чешниња лук, ситно сецкани
– 2 лажици путер или масло
– 2 литри говедска супа (можете да користите коцка за супа и вода)
– сол и бибер по вкус
– 2 парчиња лимон (по избор)
– свеж магдонос за декорација
Подготовка:
Во големо тенџере загрејте го путерот или маслото на средна топлина. Додадете го кромидот и лукот и пржете додека не станат стаклени.
Додадете сечкани моркови, компири и целер. Продолжете да готвите и мешајте неколку минути.
Истурете ја телешката супа во тенџерето и доведете до вриење, а потоа намалете ја топлината на минимум, покријте го садот и варете го зеленчукот додека не омекне, обично околу 20-25 минути.
Во тенџерето додадете го исечканото телешко месо и варете уште 15-20 минути или додека месото не омекне.
Ставете сол и бибер во супата по вкус. По желба можете да додадете и парчиња лимон за да и дадете посебен вкус на супата.
Послужете топло, посипете со сечкан свеж магдонос за декорација.
На здравје!