Во сезоната на настинки и грип, приготвувањето хранлива и вкусна супа може да биде вистинско чудо за имунитетот. Пеницилин-супата комбинира зеленчук, зачини и пилешко месо во совршена освежителна чорба која го зајакнува телото и благотворно дејствува на здравјето.
Подгответе ја супата која го зајакнува имунитетот, штити од вируси, закрепнува и е одлична за имунитетот.
Потребни состојки:
– пилешко филе
– 5 средни моркови
– 1 праз
– 4 стебленца целер
– 1,2 л вода
– 4 средни компири
– 1 мало парче ѓумбир
– 4 чешниња лук
– куркума, бибер, суви зачини по вкус
– магдонос
Подготовка:
Исечкајте го зеленчукот на коцки или ленти.
Пржете ги морковите, празот и целерот во малку масло додека не омекнат.
Додадете ги куркумата, биберот и сувите зачини по вкус и пржете кратко.
Налејте вода (околу 1,2 л) и додадете го пилешкото филе.
Гответе 10 минути, потоа додадете ги компирите, ѓумбирот и лукот.
Кога месото и зеленчукот ќе се сварат, извадете го месото, исечкајте го и вратете го во супата.
На крај, додадете свежо сечкан магдонос.
Оваа супа е вистинско мало богатство на чинија – вкусна, хранлива и полна со состојки кои помагаат во зајакнување на имунолошкиот систем. Идеална е за секој што сака да се заштити во сезоната на вируси и настинки.

Црн пипер и куркума – добитна комбинација
Како да се зајакнуваат еден со друг – куркумата работи посилно, а телото ја искористува подобро. Нашето тело не може целосно да ги апсорбира сите хранливи материи од куркумата, бидејќи таа многу брзо се разградува во цревата и црниот дроб. Поради оваа причина, неопходно е да се куркумата да ја комбинирате со црниот пипер.
