СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Американските компании додадоа најмногу работни места од септември (инфографик)

Американските компании додадоа најмногу работни места за шест месеци во март, што сигнализира дека ширењето на вакцините против Ковид-19 и продолжувањето на бизнисот охрабруваат вработување на нов персонал, пренесе Блумберг.

Бројот на нови работни места овој месец се зголеми за 517.000, а прогнозата за февруари е ревидирана на 176.000, според податоците на Институтот за истражување АДП, објавени во средата. Просечната прогноза во истражувањето на економистите од „Блумберг“ беше за зголемување од 550.000.

Најголем пораст во создавањето работни места е забележан во индустријата за забава и угостителство, заедно со силниот раст во другите индустрии, што укажува на посеопфатно подобрување на пазарот на трудот, кое полека се опоравува од пандемијата. Малите и средни бизниси покажаа дека се предмет на посилен раст на вработеноста овој месец во споредба со големите компании.

Податоците за АДП покажуваат зголемување на вработеноста во услужниот сектор со 437.000 нови работни места и зголемување на 80.000 кај производителите на стоки.

Инфографик: Блумберг

Поврзани вести

Шефицата на ЕЦБ очекува 2021-ва да биде „година на закрепнување“

Влатко Зорба

По инспекцијата во „Макстил“: Работиме според имплементирана А дозвола која го пропишува нивото на бучава

msp-admin