СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Бафет сè уште цврсто верува во американскиот сон

Пророкот од Омаха, Ворен Бафет, денес го објави своето традиционално писмо до акционерите во кое јасно наведува – никогаш не се обложувајте против САД.

Ворен Бафет сè уште цврсто верува во американскиот сон.

„За кратко 232 годишно постоење … никаде немало инкубатори за ослободување на човечкиот потенцијал како во Америка“, напишаа претседателот и извршен директор на „Беркшир Хатавеј“ во писмото објавено во саботата.

„И покрај некои сериозни нарушувања, економскиот напредок на нашата земја го одзема здивот. Наш непоколеблив заклучок: „Никогаш не се обложувајте против Америка“.

Бафет го сподели фактот во писмото за да го илустрира американскиот кредибилитет на „Беркшир“. Тој рече дека конгломератот поседува најголема количина на средства во САД (недвижнини, постројки и опрема) во вредност, од која било друга компанија во земјата.

„Амортизираниот трошок на „Беркшир“ за овие домашни „основни средства“ е 154 милијарди долари. Следниот на оваа листа е АТ & Т, со недвижнини, постројки и опрема во вредност од 127 милијарди долари“, напиша тој.

Милјардерот потенцираше две целосно поседувани американски компании од Беркшир – BNSF Railway и Berkshire Hathaway Energy (BHE) – кои заработија 8,3 милијарди долари во 2020 година и покрај падот на побарувачката среде пандемијата Ковид-19.

„Вашата пруга носи околу 15% од сите не-локални тони-милји (тони товар преместени за една милја) стока што се движи низ САД, без разлика дали е со железница, камион, гасовод, шлеп или авион“, рече Бафет.

„Историјата на американските железници е фасцинантна. По приближно 150 години избезумена градба, черепи, надградба, стечаи, реорганизации и спојувања, железничката индустрија пред неколку децении конечно се појави зрела и насочена“.

На тема инвестиции, Бафет рече дека екстремно ниските каматни стапки низ целиот свет ја намалија привлечноста на пазарот на обврзници.

„Обврзниците денес не се пожелно место“, рече Бафет.

„Инвеститорите со фиксен приход ширум светот – без разлика дали станува збор за пензиски фондови, осигурителни компании или пензионери – се соочуваат со мрачна иднина“.

Бафет истакна дека референтниот десетгодишен принос на трезорот падна драстично на 0,93% на крајот на 2020 година од 15,8% во септември 1981 година. Во меѓувреме, инвеститорите заработуваат негативен поврат на трилиони долари државен долг во Германија и Јапонија, додаде тој.

Бафет изненади со најавата на претстојното годишно собрание на акционери што ќе се одржи во Лос Анџелес на 1-ви мај. Ова е првпат состанокот да се одржи надвор од Омаха.

Поврзани вести

„Одбројува“ темпирана бомба од стечаи во светот

msp-admin

Кои се најзадолжените компании во светот?

msp-admin

„МојДДВ“ во вториот квартал: Кај граѓаните се враќаат 5 милиони евра

msp-admin