СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Бирократски хаос по „Брегзит“: „Schenker“ не доставува пратки во Велика Британија

По завршувањето на преодниот рок за „Брегзит“, давателот на логистички услуги „DB Schenker“ се соочува со бирократски предизвик.

Само една десетина од сите пратки во Велика Британија се соодветно документирани. Подружницата на „Deutsche Bahn“ одлучи да ја повлече сопирачката за итни случаи.

„DB Schenker“ привремено не прифаќа нови пратки од ЕУ во Велика Британија. Причината е метеж како резултат на исчезнати или неправилно пополнети документи, кои се потребни од крајот на преодниот рок за „Брегзит“ на 1 јануари, соопшти компанијата. Пратките што веќе биле испратени продолжиле да се испорачуваат.

– Само околу десет проценти од пратките нарачани од „DB Schenker“ се испорачуваат со целосни и точни документи, се вели во соопштението на компанијата.

– Од друга страна, има недостатоци во документите во повеќето пратки. Овие случаи мора темелно да се испитаат, додадоа од компанијата.

Вработените, одговорни за ова во Велика Британија, веќе не можеа да бидат во тек.

Ова влијае само на испораките од Европската унија во Велика Британија. Сепак, движењето на стоки во ЕУ не создава проблеми.

Според информациите, „Schenker“ обработува околу половина милион пратки од копното кон Велика Британија секоја година.

Поврзани вести

Nestle повлекуваат 350.000 килограми сендвичи, се сомнева дека содржат стакло и пластика

Влатко Зорба

„Google“ е подготвен да им исплати на медиумите милијарда долари за содржина

msp-admin

Комората на сметководители при ССК обезбеди дигитален пулт за превенција од Ковид 19

msp-admin