Стандард
КОМПАНИИ

Цените на храната растат 10 месеци по ред: Што поскапе?

Цените на храната на глобалните пазари продолжија да растат во март десетти месец по ред.

Најмногу поскапеа млечните производи, месото и растителните масла, соопшти денеска Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Индексот на цените на храната ФАО, кој ги следи месечните промени во квотите на пет основни прехранбени производи – растителни масла, млечни производи, месо, житарици и шеќер – во просек во март изнесуваше 118,5 поени, што е за 2,1 отсто повеќе од февруари и највисоко ниво од јуни 2014 година, според извештајот објавен на официјалната веб-страница на оваа агенција на ООН.

Најголем пораст, од 3,9 проценти на месечно ниво, е забележан кај млечните производи во март. Цените на путерот беа во водство во однос на растот, водени од нешто помала понуда во Европа како резултат на зголемената побарувачка како резултат на очекуваното закрепнување на секторот за услуги за храна.

Зголемени се и цените на млекото во прав, поддржани од зголемената побарувачка за увоз во Азија, особено во Кина, падот на производството во Океанија и недостигот на достапни контејнери за испорака во Европа и Северна Америка.

Во март, цените на месото скокнаа за 2,3 проценти во споредба со февруари, предводени од растот на котите на живина и свинско месо, како резултат на зголемувањето на кинескиот увоз и продажба на пазарот во Европа во пресрет на велигденските празници. Цените на говедското месо останаа стабилни, додека цените на овчо месо паднаа бидејќи земјоделците во Нов Зеланд го преплавија пазарот со понуда за да ги намалат стадата поради сушата во таа земја.

Цените на билните масла беа повисоки за 0,8 проценти во март отколку во февруари, достигнувајќи десетгодишен врв, откако цените на масло од соја нагло се зголемија поради очекуваната голема побарувачка од секторот за биодизел.

Спротивно на тоа, цените на житарките паднаа за 1,8 проценти на месечно ниво, но сепак се за 26,5 проценти повисоки отколку во март 2020 година. Најмногу паднаа цените на извозот на пченица, под влијание на генерално добрата залиха и поволните изгледи за производство за 2021 година.

Потонаа и цените на пченката и оризот, додека цените на леќата се зголемија.

Цените на шеќерот паднаа за 4,0 проценти во набљудуваниот период, бидејќи трендовите на пазарот предвидуваат голем раст на извозот од Индија, но сепак тие се над 30 проценти над нивото во март минатата година.

Во посебен извештај, ФАО објави дека очекува светското производство на житни култури да расте во 2021 година, трета година по ред. Ова тело на ОН ја зголеми проценката за глобалното производство на пченица за тековната година на 785 милиони тони, што е за 1,4 проценти повеќе отколку во 2020 година и новиот рекорден принос.

Поврзани вести

HTC: Престанавме да создаваме иновации во паметните телефони

msp-admin

Фирмите што користат средства од ФИТР уплатиле во Буџетот 3,5 милиони евра повеќе, отколку што Фондот исплатил кон проектите

msp-admin

МФ: Ќе има повеќе даночни поволности и финансиска поддршка за бизнис-секторот

msp-admin