Стандард
КОМПАНИИ

„Делоит“: Корона-кризата сериозно ги погоди банките во регионот

Вистинските последици од кризата сè уште не се проценети, но нема сомнение дека Ковид-19 силно ги погоди банките во регионот, вели консултантската фирма „Делоит“.

Банките во регионот беа во добра состојба сè до избувнувањето на пандемијата. Во 2019 година, просечната адекватност на капиталот беше 20 проценти, имаше релативно малку нефункционални заеми и тие сè уште се намалуваат, просечната поврат на капиталот беше 12,7 проценти.

Скоро 60 проценти од вкупните средства во секторот беа во рацете на 15-те најголеми банкарски групи. На прво место е „Ерсте“, кој е присутен во осум земји во регионот, проследен со „КБЦ“ со четири земји и „УниКредит“, која има банки во девет земји од регионот, вклучувајќи ги Хрватска, Србија и Словенија.

Оваа година донесе не само забавување на економијата, што веќе беше забележано кон крајот на 2019 година, туку и голема рецесија и глобална криза. Влошените услови на пазарот имаат силно влијание врз профитабилноста и позицијата на капиталот на банките, со што помалите, помалку стабилни играчи на пазарот можеби нема да можат да се справат, проценува „Делоит“.

Во меѓувреме, поголемите, поразновидни банкарски групи ќе имаат можност селективно да преземат други, ослабени банки.

Законодавните мерки за заштита на економијата од пандемија би можеле привремено да ја прикријат реалната економска штета до одреден степен, но „Делоит“ очекува пандемијата да има огромно влијание врз квалитетот на портфолиото и банкарскиот профит.

Според овие проценки, квалитетот на средствата на банките во иднина силно ќе зависи од комбинација на економско закрепнување и понатамошна државна помош. Ако се повлечат премногу брзо, стандардните вредности може нагло да се зголемат во иднина.

Поврзани вести

Американските милијардери се за 20 отсто побогати по првите 3 месеци од пандемијата

msp-admin

Coca – Cola гаси над 200 брендови

msp-admin

Колку вреди позитивна рецензија во онлајн продавница?

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!