Стандард
КОМПАНИИ

Европејците го обновија интересот за таблетите

Испораките на таблети во регионот ЕМЕА (Европа, Блискиот исток и Африка) се зголемија во четвртиот квартал на 2020 година на 14,6 милиони, според новите податоци на ИДЦ. Ова е зголемување од 11,7% во споредба со истиот период во 2019 година.

Зголемената продажба на таблети се должи на континуираната силна побарувачка од образовните институции. Во текот на кварталот, купени се 1,1 милиони уреди за потребите на образованието, што е најголем обем досега во овој сегмент.

Продажбата за лична употреба изнесува 11,3 милиони уреди во четвртиот квартал (октомври-декември 2020 година), што е за 14,2% повеќе на годишно ниво, според анализата на ИДЦ.

Испораките на таблети забележаа раст во 2020 година, Apple сè уште доминантен

Samsung е лидер во снабдувањето со таблети во регионот ЕМЕА со продажба од 4,092 милиони единици или 26,4% повеќе отколку во октомври-декември 2019 година.

На второ место е Apple со 3,588 милиони продадени уреди во квартал и учество од 24,6%, што претставува раст од 17,1%.

Lenovo оствари најголем скок за време на разгледуваниот период. Компанијата успеа да ја зголеми својата продажба за 152,8% во регионот ЕМЕА, достигнувајќи 2,671 милиони таблети.

Поврзани вести

Државните нафтени компании може да потрошат 400 милијарди долари во енергетската транзиција

Влатко Зорба

Најголемата компанија за недвижнини во светот влезе на српскиот пазар

Влатко Зорба

Мајкрософт ги поддржа европските медиуми против технолошките гиганти

Влатко Зорба