СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Фејсбук и Инстаграм се закануваат: „Ако не ни ги дадете вашите информации, ќе плаќате за услугата“

Фејсбук и Инстаграм се закануваат дека корисниците ќе мораат да плаќаат за нивните услуги. Но, само ако корисниците не дозволат апликациите на компанијата да ги следат дури и по инсталирањето на iOS 14.5 на уредите на Apple.

По објавувањето на iOS 14.5, сите апликации мора да побараат дозвола пред да можат да следат корисник помеѓу апликациите и веб-страниците.

Затоа компаниите како Фејсбук се грижат за приходите од реклами и ги испробуваат сите трикови за да се осигурат дека луѓето ќе им дозволат да ги следат.

„За да им помогнеме на луѓето да донесат поинформирана одлука, ние исто така го прикажуваме нашиот сопствен екран, заедно со тој на Apple. Ќе обезбедиме повеќе информации за тоа како користиме персонализирани реклами што поддржуваат мали бизниси и овозможуваат бесплатни апликации. Ако прифаќате пребарувања за Фејсбук и Инстаграм, рекламите што ги гледате во овие апликации нема да се променат. Ако одбиете, сепак ќе гледате реклами, но тие ќе бидат помалку релевантни за вас. Почитувањето на овие упатства не резултира со собирање нови видови податоци на Фејсбук. Тоа само значи дека можеме да продолжиме да им даваме на луѓето подобри искуства, се вели во заедничкото соопштение на компанијата.

Овие информации отворено сугерираат дека корисниците можат да „помогнат во одржување на Фејсбук / Инстаграм бесплатно“ дозволувајќи реклами. Ова, пак, сугерира дека падот може да доведе до наплата на компаниите за пристап во иднина.

Забележливо е и дека правилата на Apple App Store забрануваат апликации да нудат стимулации за корисниците за да им дозволат да ги следат.

Не е јасно дали Фејсбук и Инстаграм го кршат тоа правило овде или не, но дефинитивно е близу!

Поврзани вести

Твитер забранува политички огласи

msp-admin

Светските банки се подготвуваат за загуби среде колапсот на „Архегос Капитал“

Влатко Зорба

Климатски промени: Искористи ја сончевата енергија, во државава имаме 280 денови Сонце годишно

msp-admin