СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Германија: Повеќе од милион работни места изгубени во 2020 година

Во Германија повеќе од милион луѓе останаа без работа поради пандемијата минатата година, и покрај милијарди евра дадени за таканаречена работа со скратено работно време, се вели во одговорот на Федералната влада на барањето на „Левица“, пренесе Дојче Веле (ДВ).

Според Сојузната агенција за вработување, на која се темели одговорот на владата, повеќето од погодените се луѓе кои имале т.н мини-работни места. Околу 526.000 такви вработени останаа без работа, плус 477.000 други вработени кои подлежат на законот за придонеси за социјално осигурување.

За овие статистички податоци, податоците за пазарот на трудот од март до септември 2020 година беа споредувани со податоците за истиот период од претходната година, 2019 година. За последните три месеци од 2020 година, Бирото за вработување се потпирало на проценките.

Губењето на работата е најзабележливо во угостителската индустрија и меѓу хотелските вработени. Околу 398.000 вработени останаа без работа тука, вклучувајќи ги и оние со мини-работа. Короната чинеше и околу 128.000 работни места вработени во преработувачката индустрија, пред се во металната и електричната индустрија. Сепак, владата посочи дека оваа индустрија била погодена од структурни промени дури и пред избувнувањето на пандемијата.

Околу 78.000 работни места беа изгубени во уметноста, забавата и рекреацијата.

Скратено работно време

Федералната влада се обиде да ги ограничи економските штети и да ги намали загубите на работни места со финансирање на таканаречената работа со скратено работно време. Федералната агенција за вработување соопшти дека платила 22,1 милијарди евра за целта во првата година од пандемијата.

Заради споредба, во претходната 2019 година изнесуваше 157 милиони евра, а за време на економската и финансиска криза во 2008 и 2012 година, вкупно 8,5 милијарди евра.

Во екот на корона-кризата, околу шест милиони вработени беа со скратено работно време.

Во меѓувреме, тој број значително опадна. Според Институтот за економски истражувања на ИФО, минатиот месец биле отпуштени 2,7 милиони луѓе, што е околу 8,0 проценти од вработените кои подлежат на законот за придонеси за социјално осигурување. Во февруари стапката беше 8,7 проценти.

Угостителската индустрија сè уште е особено погодена. Во март, учеството на вработените во оваа индустрија со скратено работно време беше 50,8 проценти, пишува ДВ.

Поврзани вести

ФИТР: 158 предлог дигитални решенија за справување со последиците од КОВИД-19 одат во фаза на финална селекција

msp-admin

Шефовите на Facebook, Google, Apple и Аmazon ги отфрлија обвинувањата за монопол на дигиталниот пазар

msp-admin

Отворено писмо до Владата на Република С. Македонија од АПИС

msp-admin