СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Huawei преговара за пристап до App Bazaar со 400.000 апликации

Huawei продолжува да бара опции за надминување на сложената ситуација со која се соочува поради санкциите на САД. Главниот проблем на кинеската компанија е неможноста да соработува со Google и Play Store, што резултира во намалена побарувачка за нејзините производи и услуги.

Huawei активно развива сопствена продавница за апликации, но компанијата е подготвена да користи решенија од трети страни и е отворена за партнерства, особено ако тие се засноваат на карактеристиките на локалниот пазар.

Што заедничко имаат смартфоните IndusOS и Huawei? Според различни извори, Huawei е во преговори со индиската компанија OSLabs да ја користи нивната продавница за апликации App Bazaar, која е интегрирана во IndusOS.

App Bazaar содржи над 400.000 регионални апликации на 12 јазици што се зборуваат во Индија, вклучувајќи хинди, гуџарати, марати, тамилски и телугу. Првично, App Bazaar беше од интерес за Huawei во рамките на индискиот пазар, но компанијата преговара и со OSLabs за меѓународна соработка.

Интересно е што, Фондот за вложување капитал на Samsung има 20% удел во OSLabs.

Поврзани вести

Туристичкиот промет во Германија намален за половина како резултат на короната

msp-admin

Следната година, Xiaomi може да лансира над десет 5G смартфони

msp-admin

Што поевтини, а што поскапе во септември?

msp-admin