СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Како се перат пари со биткоини?

Откако постојат криптовалутите, широката јавност ги поврзува со криминал и матни текови на парите бидејќи тргувањето дава поголема анонимност одошто кај класичните валути. Освен анонимноста на трансакциите со криптовалути, научници од Универзитетот Хамбург и тамошниот Blockchain Research Lab ја објасниле досега непознатата метода на перење пари, што може да се реализирани и преку биткоини, пренесува хрватски Bug.

Во центарот на оваа шема е процесот на ексклузивни рударење на криптовалути, појава што не е вообичаена ниту предвидена, но протоколите по кои биткоинот функционира го дозволуваат тоа. Ексклузивното рударење се јавува кога рудар или повеќе рудари на криптовалути се во комуникација со оние кои сакаат да направат таква трансакција. Наместо трансакцијата да се запише на blockchain се запишува и верификува од страна на независно одбрани рудари, таа се верификува само кај одбран крипто рудар.

Ова овозможува, преку договор на двете страни, да се договори цената на трансакцијата, наместо таа да биде одредена автоматски. Ова им дава шанса на големите играчи да си пронајдат рудари кои ексклузивно ќе им ги верификуваат трансакциите и така да ги избегнат променливите надоместоци. Рударите може да обезбедат поголеми и постабилни приходи, како ќе се доделуваат наградите за рударите.

На пример, трговец со биткоин (односно некој кој сака да испере пари) може со него да направи трансакција во договор со рудар, кој потоа ќе му испорача висок трошок за нејзино реализирани. Рударот тој апсурдно висок трошок ќе го направи преку биткоин и ќе ја прикаже својата заработка како легитимен приход од рударење. Потоа, тие “чисти“ пари ќе ги претвори во fiat валута, па во готовина и ќе му ги врати на налогодавачот. Поради тоа, трагата на парите се брише, изгледа сè легално и запишано на blockchain, но станува збор за криминал.

Поврзани вести

Минатата недела цените на нафтата паднаа за повеќе од 2 проценти

Влатко Зорба

По прекинот на тестирањето на вакцината: Пад на акциите на „AstraZeneca“

msp-admin

Бројот на 5G врски ќе надмине една милијарда до 2023-та

msp-admin