Стандард
КОМПАНИИ

Кои се најзадолжните земји во ЕУ: Многу веќе надминаа 100 проценти од БДП!

Јавниот долг, изразен како учество во БДП, се зголеми дополнително во ЕУ и еврозоната во третиот квартал на 2020 година, како одраз на континуираните високи потреби за финансирање на земјите и економските последици од пандемијата на коронавирус.

На ниво на ЕУ, јавниот долг изразен како учество во БДП се искачи на 89,9 проценти во третиот квартал од минатата година, од 87,7 проценти во претходните три месеци, објави во четвртокот Европското биро за статистика. Во третиот квартал на предпандемијата 2019 година, тој изнесува 79,2 проценти, пишува порталот „Сибиз“.

Во еврозоната, долгот изразен со учеството во БДП се зголеми на крајот на септември 2020 година на 97,3 проценти. На крајот на јуни, тој беше 95 проценти, а на крајот на септември 2019 година беше 85,8 проценти.

Владите значително го зголемија задолжувањето во вториот квартал од минатата година со цел да ги ублажат економските последици од пандемијата „Ковид-19“, а зголемената потреба за финансирање се рефлектираше во податоците за третиот квартал, забележуваат европските статистичари. Бројките одразуваат силно зголемување на јавниот долг и пад на БДП, објаснуваат тие.

Највисокото ниво на долг изразено во учеството на БДП во периодот од јули до септември 2020 година го забележа Грција, двојно повисоко од БДП. Вредноста на БДП е значително надмината во Италија, каде изнесуваше 154,2 проценти, како и во Португалија, со долгорочно учество во БДП од 130,8 проценти. Во Кипар, Франција, Шпанија и Белгија, тој беше за 20 до 10 проценти повисок од БДП.

Во Хрватска, бруто долгот на општата влада, изразен како удел во БДП, според привремените проценки на Евростат, на крајот на септември минатата година изнесуваше 86,4 проценти или 325,2 милијарди куни. На крајот на минатиот јули, тој изнесуваше 84,8 проценти или 329,1 милијарди куни, според ревидираните податоци на Евростат.

На крајот на септември минатата година, најниско ниво на јавен долг изразено во учеството на БДП забележа Естонија, 18,5 проценти, Бугарија 25,3 проценти и Луксембург, 26,1 процент.

Летото не донесе олеснување

Повисоко ниво на долг изразен во учеството на БДП на крајот на септември во споредба со крајот на јули забележаа вкупно 20 земји на ЕУ, утврди „Евростат“. Убедливо најголем пораст има во Грција, за 8,5 процентни поени. Следува Кипар, со зголемување од 6,2, Италија, каде што се зголеми за 4,9 поени, и Португалија со 4,8 процентни поени.

Со зголемувањето на долгот на крајот на септември за 1,6 процентни поени во споредба со крајот на јули, Хрватска е под европскиот просек, во друштво на Летонија и Шведска. Во Холандија и Естонија, тој остана на нивото од крајот на јули, а се намали во Австрија, Финска, Чешка, Белгија и Ирска.

Во споредба со крајот на септември 2019 година, јавниот долг се зголеми во сите земји на ЕУ, а најмногу во Кипар, за 22,9 процентни поени. Следат Италија и Грција со пораст на учеството за 17,4, односно 17,3 проценти, и Шпанија и Франција со 16,6 и 16,5 проценти, соодветно.

Хрватска, исто така, е во групата со пораст на долгот за 12,1 процент во споредба со крајот на септември 2019 година, според податоците на Евростат. Во близина се и Словачка и Белгија со пораст од 11,9, односно 11,6 процентни поени.

Најмалиот јавен долг, изразен како учество во БДП, се зголеми во Естонија, за 0,7 проценти, според извештајот на Евростат.

Поврзани вести

Тешко преку граница: Трговските правила по „Брегзит“ проблем за помалите компании

Влатко Зорба

Повеќе од 30 домашни и странски експерти кои ќе го пренесат своето искуство на третата годишна конференција за е-трговија

msp-admin

ЕУ: Амазон ги прекрши трговските правила, му следи казна

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!