СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Копач: С. Македонија најдобра во енергетските реформи

Директорот на Секретаријатот на Европската енергетска заедница, Јанез Копач, неодамна на потпишувањето на договорот со Босна и Херцеговина рече дека Македонија е најуспешна земја во регионот кога станува збор за спроведувањето на енергетските реформи.

“БиХ, во споредба со другите земји од регионот, е на прво место во прекршочни постапки. Втората најнедисциплинирана земја е Србија, додека сите други земји во регионот се прилично агилни и активни во енергетските реформи, со тоа што Црна Гора и Северна Македонија се далеку од најдобрите”. рече Копач во БИХ.

Тој изјави за БиХ дека не ги исполнува обврските на Енергетската заедница и затоа нема сериозно да се третира во другите здруженија. Топлинските централи во БиХ се меѓу најголемите загадувачи Тој го пофали ангажманот на земјата на почетокот на работата на Енергетската заедница во 2006 година и рече дека денес БИХ е на самото дното на листата во областа на гасот, како и нафтата, но и одржливиот развој.

Девет прекршочни постапки се поведени против таа земја, а една од нив е во областа на електричната енергија.

„Трите термоцентрали мора да престанат да работат во 2021 и 2023 година. Меѓу првите 10 загадувачи во цела Европа се наоѓаат термоцентралите од БиХ. Во Западен Балкан, има 16 термоцентрали кои немаат соодветни филтри и произведуваат повеќе емисии на сулфур диоксид и азот. оксиди од повеќе од 250 постојни низ цела Европа, убивајќи 3.000 луѓе годишно, ве чини вас и здравствениот систем на земјите од регионот околу 11 милијарди евра годишно, не од термоцентрали, туку од даночни обврзници, во БиХ најмалку 100 луѓе умираат од овие електрани. Погодени се и во Србија, Хрватска, Италија, Унгарија и овие земји стануваат нервозни “, рече Копач.

Поврзани вести

5 кинески компании идентификувани како закана за националната безбедност на Америка

Влатко Зорба

Форд тестира „паметни алки“ за контрола на растојанието меѓу работниците

Мнучин: Администрацијата на Трамп ќе ја провери понудата на „Оракл“ за „ТикТок“

msp-admin