СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Медиумите во регионот: Платежната картичка „Купувам домашно“ пример за справување со кризата

Платежната картичка, со која државата во рамките на мерките за справување со коронакризата, им доделува финансиска поддршка на невработените и лицата со ниски примања, наиде на особено внимание од медиумите во регионот.

Под насловите „Македонија лансира картички „Купувам домашно“, „Македонците добиваат пари од државата“, медиумите во Србија, Црна Гора и Хрватска информираат за платежната картичка, наведувајќи ја како пример за справување со кризата.

Медиумите наведуваат дека граѓаните на Македонија, оваа недела ќе ја добијат картичката „Купувам домашно“, со која им се помага полесно да ја пребродат кризата, но и се стимулираат навики за безготовинското плаќање и се сузбива сивата економија.

Според истите владата на Македонија 25 милиони евра наменети за купување домашни производи ќе се префрлуваат кај граѓаните директно од буџетот, преку модерен систем на аплицирање, без луѓето да бидат присилени да одат по институциите.

Поврзани вести

Fiat инвестира милијарди евра во фабрика во Европа

Влатко Зорба

Ќе се одземаат лиценци на бензиски ако точат неквалитетни горива

Влатко Зорба

Успешен старт на онлајн наставата и на новата академска година на Меѓународниот балкански универзитет

msp-admin