Стандард
КОМПАНИИ

Менаџментот на хотели „Сонце“: Не можеме да коментираме за понатамошните планови за развој

Менаџментот на хотели „Сонце“ не е во можност да коментира за понатамошните планови за развој, со оглед на тоа што постапката во врска со обврската за објавување на понуда за преземање е во тек, соопшти компанијата кратко во средата, еден ден откако беше објавено дека „Eagle Hills Zagreb Real Estate“ купи 69,71 процент од акциите на хотели „Сонце“.

„На веб-страницата на Загребската берза, купувачот беше известен за обврската да објави понуда за преземање на „Sunce hoteli dd“, во согласност со одредбите од Законот за преземање на акционерски друштва. Со оглед на тоа што оваа постапка е во тек, Управниот одбор не може да коментира за понатамошните планови за развој“, одговорија на прашањето на „Хина“ од таа хотелска компанија.

Имено, на Загребската берза за хартии од вредност вчера беше објавено дека компанијата „Eagle Hills Zagreb Real Estate“, со седиште во Загреб, поддржана од Мохамед Али Рашед Алабар од Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), со мнозински сопственик на хотелите „Сонце“ Јакo Андабак и неговите членовите на семејството и компанијата Lucidus склучиле договор за купување и продажба на акции и деловни удели и се здобиле со вкупно 4.151.092 обични акции на хотелот „Сонце“ (Серија А), што претставува 69,71 процент од основната главнина на хотелот.

Бидејќи ова го надмина правниот праг од 25 проценти, „Eagle Hills Zagreb Real Estate“ беше должен да ги преземе преостанатите акции.

Вредноста на трансакцијата не е објавена, а некои медиуми во средата ги објавија изјавите на Андабак дека имало околу 20 заинтересирани инвеститори „во игра“ за продажба во изминативе две и пол години, од кои сингапурската и арапската понуда останале во „финале“, меѓу кои немало голема разлика“, но потенцијалниот купувач од Сингапур се откажл поради короната.

Андабак, меѓу другото, изјави дека „според планот на новиот сопственик, „Сонце“ сака да ја подигне својата категоризација на четири и пет sвезди“, што, додаде тој, беше исклучително важно за него како поранешен сопственик.

Според него, компанијата за клиенти, предводена од Мохамед Али Рашед Алабар, направила детален „due diligence’“, многу добро го познава хотелскиот пазар затоа што имаат големи хотелски проекти во други делови на светот.

„Sunce Hoteli“ е една од најголемите хотелски компании во Хрватска, која управува, меѓу другото, со 11 хотели на врвни локации на Јадранот (Централна Далмација) под брендот „Bluesun Hotels & Resorts“, а поседува и 50,2 проценти од аеродромите на островот Брач.

Од друга страна, „Eagle Hills Zagreb Real Estate“ се дел од групацијата „Eagle Hills“, а неговиот сопственик Мохамед Али Рашед Алабар во Загреб сакаше да гради загрепски „Менхетен“. Тој исто така е инвеститор во проектот „Белград на вода“, заедничко вложување меѓу градот Белград, Србија и „Eagle Hills“, а во заедничката компанија, како што беше претходно најавено, Србија има 32 проценти од акциите, додека партнерот од Обединетите Арапски „Емирати“ има 68 проценти.

Патем, во вчерашното соопштение за обврската за објавување на понуда за преземање, кое беше проследено преку адвокатската канцеларија „Шавориќ и партнери“, се вели дека „Eagle Hills Zagreb Real Estate“ за купување на хотелите мора да добијат регулаторно одобрување од Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Србија.

Поврзани вести

Македонска игра собра над 260.000 долари на Kickstarter

msp-admin

Продолжува трендот на раст на невработеноста во Хрватска

Влатко Зорба

Час работа во ЕУ-земјите од 6,5 до 45,8 евра во 2020 година

Влатко Зорба