Стандард
КОМПАНИИ

Петина од планетата може да има дигитални валути за три години

Централните банки кои претставуваат една петтина од светската популација, веројатно ќе издадат свои дигитални валути во следните три години, покажува студијата на чадорската група на централната банка, Банката за меѓународни порамнувања (БИС), пренесува Ројтерс.

Централните банки кои прифатија негативни каматни стапки размислуваат дали може да се искористи дигитална готовина за спроведување на оваа „радикална политика“.

Истражувањето на БИС, вклучено во 65 централни банки, откри дека 86 проценти од нив ги разгледуваат предностите и недостатоците на дигиталните валути. Истражувањата покажуваат дека централните банки во економиите во развој се повеќе склони кон дигитални валути отколку банките во посилните економии.

Во октомври минатата година, Бахамите станаа првата земја што лансираше дигитални пари за општа намена, наречени Sand Dollar. Голем број поголеми земји исто така го тестираа воведувањето на дигиталната валута, од кои најголема е Кина.

Една петтина од централните банки од најголемите економии кои одговорија на истражувањето изјавија дека издавањето дигитални валути е „можно“ на краток или среден рок, во споредба со само една банка минатата година.

Во август, Националната банка на Кина го прошири тестирањето на својата дигитална валута (Renminbi) во нејзините три најголеми урбани региони, кои заедно сочинуваат 400 милиони луѓе.

Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард минатата недела рече дека ЕЦБ продолжува да работи на своето дигитално евро, покрај тоа, шведската е-круна напредува, а шефот на Федералните резерви на САД, Џером Пауел, рече дека тие „експериментираат“ со дигиталниот долар.

Сепак, истражувањето на БИС покажа и дека повеќе од една четвртина од централните банки во моментов немаат овластување да ги издаваат своите дигитални валути, а околу 48 проценти од нив сè уште не се сигурни.

Додека околу 60 проценти сметаат дека е малку веројатно дека ќе издадат било каков вид дигитална валута на краток или среден рок.

Во целина, сепак, „централните банки преминуваат во понапредни фази на издавање дигитални валути, преминувајќи од идејно истражување кон практично експериментирање“, заклучува истражувањето.

Поврзани вести

Уште 7 кинески компании на „црната листа“ на САД

Влатко Зорба

Кој е најбогатиот Русин, што работи и зошто Путин го критикуваше?

Влатко Зорба

Германски гигант плаќа 11 милијарди долари како компензација за хербицид, што е поврзуван со предизвикување рак

msp-admin