СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Работа во Германија: Продолжено правилото за Западен Балкан

Германската влада го одобри продолжувањето на т.н. Правила за Западен Балкан, според кои граѓаните од тој регион сè уште можеа да доаѓаат во Германија на работа.

Граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Северна Македонија и Србија би можеле, без оглед на нивните формални квалификации, да продолжат да доаѓаат во Германија до 2023 година за работа.

Новина е што се воведува годишна квота од 25.000 луѓе. Според германската влада, постои голема побарувачка на работна сила од Западен Балкан, особено во градежната индустрија.

Сепак, Сојузната агенција за труд мора да се согласи со тоа. Проверува дали има германски работници или работници од други земји на ЕУ за постојното работно место и дали условите за работа се исти како и за германските граѓани.

Минатата година, во 2019 година, беа издадени 27.259 визи како дел од проектот „Правила за Западен Балкан“, но агенциите за вработување одобрија повеќе од 62.000 работни места. Меѓутоа, понекогаш, визата се чекаше премногу долго.

Пратеникот на Зелените, Филик Полат, го критикуваше новововедениот плафон.

„Иако е очигледно дека постои реална потреба, вештачки воведената горна граница не може да се оправда“, рече таа.

Најголемата потреба за работна сила е, како и досега, во градежната индустрија, логистиката и транспортот, и сè уште постои голема потреба од негуватели.

Поврзани вести

Горивата поскапуваат од полноќ

msp-admin

Луфтханза ги обновува летовите до 20 дестинации

msp-admin

Поевтинуваат бензините од половина до еден денар

msp-admin