СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Расте глобалниот пазар за користени паметни телефони

Секундарниот пазар на паметни телефони се очекува да расте стабилно во текот на следните неколку години, според прогнозите на ИДЦ за периодот 2019-2023 година. Потрошувачите купуваат сè повеќе користени паметни телефони и овој тренд ќе продолжи.

Глобалниот пазар за користени паметни телефони порасна за 17,6% во 2019 година, што претставува раст од 206,7 милиони единици. Аналитичарите велат дека продажбата на половни паметни телефони ќе достигне 332,9 милиони во 2023 година.

Подемот на овој пазарот се набљудува во позадина на неодамнешниот пад на продажбата на нови паметни телефони и прогнозата за минимален раст во наредните години. Некои производители сами ја охрабруваат продажбата на користени паметни телефони, со понуда на фабрички обновени телефони.

Во наредните години ќе започне транзицијата од 4G на понапредните 5G уреди. Сепак, овој процес ќе биде постепен, бидејќи мрежите 5G сè уште не се распространети.

Поврзани вести

КОРИСТЕНИТЕ АВТОМОБИЛИ може драстично да поскапат: Германија предлага нов закон

Влатко Зорба

Колемишевски за „FDI Intelligence“: Нема да сопреме со законските измени и реформи, процесот ќе привлече странски инвеститори

msp-admin

Халкбанк со поддршка од матичната банка од Турција го зголеми капиталот за нови 20 милиони евра

msp-admin