24.8 C
Скопје
30 септември, 2023
СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

САД имаат ограничени можности да одговорат на Huawei во 5G битката

Вашингтон долго време тврди дека Huawei претставува закана за националната безбедност. Соединетите држави веруваат дека компанијата му помага на Пекинг да ја користи својата телекомуникациска опрема за да ги шпионира граѓаните. Huawei повеќе пати ги негираше овие обвинувања.

Според претседателот Доналд Трамп, Соединетите држави се обидоа да ги убедат другите земји да забранат пристап на Huawei до следната генерација на мобилни мрежи, познат како 5G. Но, успехот во оваа насока е мал. Велика Британија, еден од најблиските сојузници во САД, објави дека Huawei ќе има пристап но само до периферните делови на 5G мрежата на земјата.

Проблемот е во тоа што САД не можат да понудат алтернатива и не постои јасно кохерентна 5G политика, пишува Арџун Харпал за CNBC.

Неодамнешните претпоставки за дејствијата на Вашингтон се движат од стекнување на контролни удели во главните два конкуренти на Huawei – европските Ericsson и Nokia, кои поддржуваат конкурентна 5G архитектура.

Не е точно дека Соединетите држави немаат оружје во 5G битката. Компаниите како Qualcomm и Intel ќе произведуваат клучен дел од 5G чипови, на пример. Но, точно е дека САД немаат играч кој може да понуди 5G опрема од крај до крај, како Huawei.

Сега е предоцна за каков било обид да се создаде конкурент на кинескиот гигант во овој бизнис.

Телекомуникациските компании, особено во Европа, сè уште се зафатени со 5G – огромно подобрување на мрежата, што нема да биде ефтино.

Една од предностите што Huawei тврди дека ја има е цената, за која експертите велат дека е ниска заради помошта од кинеската држава. За кинеските банки се вели дека нудат профитабилни финансиски зделки на Huawei, што исто така ја поддржува оваа теза.

Покрај тоа, Huawei има клучни патенти за 5G и е еден од најголемите играчи во помагањето во обликувањето на т.н. технички стандарди во областа за последните десет години. Ова значи дека компанијата ќе игра огромна улога во тоа како ќе изгледа 5G додека светот се придвижува кон следната генерација на мрежи, без разлика дали тоа му се допаѓа на Вашингтон или не.

Во позадина на сето ова, можностите на САД се ограничени, што се однесува до натпреварувањето со Huawei и убедувањето на земјите да не користат опрема од кинеска компанија.

Најголем облог сега во Вашингтон е да инвестира огромни суми што можат да доведат до спојување на компании што веќе постојат, од кои некои дури и не се американски, а потоа да понудат различни пакети на одделни држави, така што ќе има вистинска конкуренција на Huawei.

На пример, тоа би можело да создаде алијанса помеѓу клучните играчи на САД, како што се Qualcomm и Cisco, како и некои други провајдери на трети лица, како што се Samsung, Nokia и Ericsson, а потоа ќе ја поддржи таа алијанса со американско финансирање, за да понуди целосен 5G пакет, со исклучок на Huawei.

Ова може да биде краткорочно решение за 5G ерата, но САД ќе треба да го решат основното прашање за тоа каква улога сакаат да играат во развојните технологии.

Поврзани вести

Над 100 економисти, политичари и активисти бараат од Лагард отпишување на јавниот долг на земјите-членки на Еврозоната

Влатко Зорба

Како мудрецот од Омаха го троши своето богатство

msp-admin

Дали Бил Гејтс би бил побогат од Безос ако не донирал дел од богатството?

msp-admin