СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Во Викендот без ДДВ консатирани 15 прекршоци кај трговците во однос на цените

Пазарните инспектори за време на Викендот без ДДВ констатирале 15 прекршоци на Законот за трговија и за заштита на потрошувачите.

Претседателката на Инспекцискиот совет Магдалена ФилиповскаГрашкоска денеска на прес-конференција соопшти дека за време на спроведување на Викендот без ДДВ инспекторите на Државниот пазарен иснпекторат извршиле контрола во насока на тоа дали цените на производите внесени во трговските книги соодветствуаат со оние што се истакнати, а со цел да се спречи можна манипулацја со цените.

При спроведените контроли, соопшти таа, пазарните инспектори констатираа 15 прекршоци на Законот за трговија и заштита на потрошувачите.

Викендот без ДДВ се спроведе изминатиот викенд на 10,11 и 12 октомври, кога како дел од четвртиот сет економски мерки на Владата, граѓаните имаа можност за купени македонски производи и услгуи и компјуерска опрема да го добијат назат целиот износ на пресметаниот ДДВ на
фискалната сметка за таквиот производ или услуга.

Поврзани вести

Маск: „Тесла“ наскоро во Русија

Како ЕУ го финансира своето опоравување од пандемијата?

Влатко Зорба

Бафет ги советува Американците што треба да направат со чековите од 1.400 долари

Влатко Зорба