Таг : „Викенд без ДДВ“

Компании и пазар

УЈП: Остварен 9,5 пати поголем промет од македонски прозиводи во „Викендот без ДДВ“ во однос на истиот 2019 година

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи го заокружи првиот „Викенд без ДДВ“ преку кој граѓаните можеа да остварат враќање на целосниот износ на ДДВ за купените македонски...
Политика

Заев за „Викендот без ДДВ“: Граѓаните штедат и го купуваат само она што им е неопходно

Влатко Зорба
Ситуацијата е комплексна и затоа граѓаните штедат и го купуваат она смо што им е неопходно дури и ако им се дозволи 18 проценти поврат...
Компании и пазар

Во Викендот без ДДВ консатирани 15 прекршоци кај трговците во однос на цените

Влатко Зорба
Пазарните инспектори за време на Викендот без ДДВ констатирале 15 прекршоци на Законот за трговија и за заштита на потрошувачите. Претседателката на Инспекцискиот совет Магдалена...
Компании и пазар

Гацов: Очекуваниот промет од 170 милиони евра од „Викенд без ДДВ“ е преоптимистички

Влатко Зорба
Просечниот дневен промет на мало во 2017 година изнесувал околу 12 милиони евра. Консеквентно за три дена од 2017-та овој промет изнесувал околу 35 милиони...
Политика

Влада: Законски измени за реализација на „Викенд без ДДВ“

Влатко Зорба
На денешната седница на Владата, на предлог на Министерството за финансии утврден е Предлог – законот за изменување и дополнувањe на Законот за враќање на...
Компании и пазар

„Викенд без ДДВ“ за домашни производи и ИТ опрема до 30.000 денари, се очекува промет од над 170 милиони евра

Влатко Зорба
Во најавениот Викенд без ДДВ кој ќе се спроведе на 10, 11 и 12 октомври, граѓаните ќе може да купат домашни производи и услуги до...
Компании и пазар

Продолжениот викенд од 10 до 12 октомври ќе биде „Викенд без ДДВ“

Влатко Зорба
Продолжениот викенд 10, 11 и 12 октомври ќе биде викенд без ДДВ за сите граѓани, мерка што ја најавивме пред некое време, а со овој...