Стандард
КОМПАНИИ

Се подобруваат прогнозите за американската економија (инфографик)

Откако Демократите ги освоија Белата куќа и Конгресот, економистите се обложуваат дека уште една значајна фискална поддршка ќе го зајакне економскиот раст оваа година, според „Блумберг“.

Иако прогнозите на економистите за бруто домашниот производ омекнаа малку во периодот од јануари до март, во најновото истражување, очекувањата за раст се зголемија во следните три квартали, според истражувањето на „Блумберг њуз“ од 8 до 14 јануари меѓу 70 економисти. Просечната прогноза за годишен раст на БДП за третиот квартал сега е 4,6% – скоро еден процент повисоко од минатиот месец.

Во меѓувреме, слабеењето во некои сектори на економијата ги намали очекувањата за првиот квартал.

Во четвртокот, Бајден претстави план за стимулација од 1,9 трилиони американски долари, кој вклучува директни плаќања кон домаќинствата, проширување на надоместоците за невработеност и пари за државната и локалната администрација.

Зголемувањето на прогнозите за економски раст го одразува очекуваното зголемување на потрошувачката на потрошувачите и деловните инвестиции. Растот на трошоците на домаќинствата се очекува да достигне врв во третиот квартал од 5,6% на годишно ниво, бидејќи раширените вакцинации овозможуваат поголемо продолжување на активноста и зголемена побарувачка.

Брзото враќање на побарувачката, заедно со дополнителни стимулации, треба да ја поддржи ценовната моќ оваа година, бидејќи инфлацијата останува намалена во услови на пандемија.

По разочарувачкиот извештај за работните места во декември, просечната проценка на растот на нови работни места беше помала помеѓу јануари и март, откако економистите ги префрлат своите очекувања за поголемо вработување во наредните квартали. Пошироко, оваа година стапката на невработеност се очекува да продолжи да опаѓа.

Но точно колку, ќе се утврди според силата на економскиот скок, како и степенот на подобрување забележан во процентите на учество на работната сила. Во работната сила во декември сè уште имаше скоро 4 милиони помалку луѓе отколку во февруари.

Поврзани вести

Купуваат злато во Хрватска, а го чуваат во Швајцарија, Австрија, Словенија…

msp-admin

Пандемијата ја „размрда“ листата со милијардери на „Форбс“

msp-admin

Нето приходот на Амазон „скокна“ за 44 проценти

Влатко Зорба