Стандард
КОМПАНИИ

Tesla доделува 1 милион долари на хакери кои успеваат да ги пробијат нивните системи

Втора година по ред, Tesla ќе биде голем спонзор на хакерскиот натпревар Pwn2Own. Американскиот производител на електрични возила ќе додели награди од околу 1 милион американски долари на оние кои успеваат да ги пробијат системите за заштита на нивните модели.

Овој пат организаторите на натпреварот Zero Day Initiative решија да ја ја искомплицираат задачата на учесниците. Ќе треба да разбијат неколку подсистеми на електрични возила, кои претставуваат три нивоа на заштита на автомобилот Tesla.

Првата фаза е најсложена, а хакерите ќе треба да создадат код за да добијат целосен пристап до системот Autopilot, како и да го надминат системот VCSEC (Secondary Controller Vehicle Controller) кој е одговорен за заштита од упад, како и да „проникнат“ во централната база на податоци за порта.

Кој успее да го стори тоа, ќе добие награда од 500.000 американски долари и нов Model 3.

Поврзани вести

Тим Кук: Ние секогаш се стремиме кон најниски можни цени

msp-admin

ЕУ ќе ги рангира авиокомпаниите според нивото на загадување на животната средина

Влатко Зорба

Валутата што ќе биде апсолутен победник во пост-корона светот: Не е ниту долар, ниту евро

msp-admin