Стандард
КОМПАНИИ

Казна од 282.000 долари за Фејсбук во Турција

Турските власти го казниле Фејсбук со 1,6 милиони лири (282,000 американски долари) за кршење на законите за заштита на личните податоци, кои зафатија скоро 300.000 луѓе, според Бордот за заштита на личните податоци, цитиран од „Ројтерс“.

Корисници поднеле тужба против Фејсбук во САД, велејќи дека тие веруваат дека компанијата е одговорна за обезбедување пристап до нивните податоци на трети лица, вклучувајќи и на Cambridge Analytica.

Денес, Бордот за заштита на личните податоци објави дека наметнал казна на Фејсбук, откако личните информации на 280.959 турски корисници, вклучувајќи имиња, родендени, локација, историја на пребарувања итн, биле засегнати од нарушување на приватноста. Оттаму не прецизираа што се случило со личните информации на корисниците.

Бордот започна да го истражува пробивот откако Фејсбук пропуштил да го извести за грешки во некои од своите апликации.

„Бордот откри дека не се преземени неопходните административни и технички мерки утврдени во законите за спречување на кршење на податоците и казнети со 1,15 милиони лири за неплаќање на одговорностите за заштита на податоците“, се вели во извештајот Бордот за заштита на личните податоци.

Тие додаваат дека на Фејсбук му била изречена дополнителна казна од 450.000 турски лири за неуспехот да пријави запробивот до властите и Бордот, со што вкупната казна достигна 1,6 милиони турски лири. Пред некое време, Бордот наметна казна од 1,65 милиони фунти на Фејсбук за друг инцидент поврзан со личните податоци.

Поврзани вести

Mеѓународна конференција „Жени во индустријата“

msp-admin

Рекорден пад на невработеноста во САД во јуни

msp-admin

Huawei бележи 715,69% годишен раст на испораките на лаптопи во Централна, Источна и Северна Европа

Влатко Зорба