СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Три групи работници најпогодени од корона-кризата

Најголемите жртви на пандемиската криза на пазарот на трудот се привремени вработени, сезонски работници и неформални работници, покажува новата анализа на Евростат.

Според податоците објавени од Евростат, на крајот на вториот квартал од оваа година, во ЕУ имало околу 19,2 милиони привремено вработени во возрасна група од 20 до 64 години, додека на крајот на минатата година имало 22,2 милиони.

Ова значи дека во првата половина на оваа година, бројот на привремени вработени во ЕУ се намали за околу три милиони или повеќе од 13 проценти. Падна и учеството на вработените на определено време во вкупниот број на вработени, од 11,6 проценти на крајот на минатата година – пред кризата – на 10,2 проценти во средината на оваа година, по пролетното затворање.

Во исто време, стапката на невработеност во ЕУ се зголеми од 6,5 проценти, колку што беше на крајот на 2019 година, на 7,1 проценти на крајот на јуни оваа година. Намалувањето на бројот на привремени вработени, може да се заклучи од податоците на Евростат, е главниот генератор на растот на невработеноста во коронската криза.

Според Евростат, младите се особено погодени од промените што ги донесе пандемијата на коронавирусот на пазарот на трудот. Како и да е, повеќето од нив работеа со скратено работно време, а корона-кризата доведе до значителен пад на учеството на младите работници меѓу вработените со скратено работно време.

Поврзани вести

Маск: Ако нашите возила ја шпионираат Кина, ќе ја затвориме „Тесла“

Влатко Зорба

Цените на нафтата паѓаат

msp-admin

БМВ крати 6.000 работни места, има нова бизнис стратегија

msp-admin