СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Coinbase надмина 9 милијарди долари дневен обрт

Побарувачката за Bitcoin се зголемува, што се покажа со растечката нестабилност. Coinbase, најголемата берза на криптовалути во САД, регистрираше дневен обем од 9 милијарди долари на 11 јануари.

На 11 јануари, Coinbase, Kraken и неколку други берзи и даватели на податоци видоа технички потешкотии во услови на рекордно висок обем на тргување. Експлозивното зголемување на обемот на тргување со Bitcoin (BTC) предизвика екстремна нестабилност, што доведе до пад на BTC на околу 30.500 долари.

Coinbase, кој има волумен од 9 милијарди долари за еден ден, е извонреден бидејќи е еквивалентен на вкупниот волумен за првиот квартал на 2020 година.

Цената на Биткоин на 12 јануари накратко падна под 33.000 $, покажувајќи слабеење на моментумот по првичното закрепнување до 37 000 долари.

Трговците остануваат поделени околу чувството на пазарот околу BTC. Неизвесноста за краткорочниот ценовен циклус на дигиталната паричка може да биде главната причина за нестабилноста и големиот обем на берзите.

Трговец под псевдонимот „Salsa Tekila“ рече дека BTC може повторно да падне на опсег од 31.000 до 32.000 долари.

„Мислам дека можеме лесно да се потопиме назад до 31.000 – 32.000 долари. Не би се обложил на тоа, но би размислил да купам во зависност од контекстот. Значи, јас нема да ги следам тековните цени без нов пад, поставив сигнал под 33k и над 36k за да обрнам внимание, сè помеѓу не ме интересира. Среќно, не ја бркајте [цената]“, посочи тој.

Врз основа на високата нестабилност околу Bitcoin и високиот дневен обем на Coinbase, истражувачот на криптовалутата, Лари Чермак, рече дека очекува Coinbase да достигне проценка од околу 100 милијарди долари.

„Навистина не можете да побарате многу повеќе од растот што го доживеа Coinbase непосредно пред IPO. Во овој момент, очекувам акциите да се тргуваат на повеќе од 100 милијарди долари оваа година. Импулсот е таму и манијата ќе се случи [според мое мислење] “, напиша тој.

Дали овој тренд ќе продолжи?

Барем за догледна иднина, големите берзи на криптовалути се очекува да забележат огромен обем на тргување.

Откако Bitcoin надмина 40.000 $, демонстрираше дневни флуктуации на цените од 10% до 20%.

На 11 јануари, на пример, в забележа 8,5 милијарди долари дневно во обем на тргување само за парот BTC/USDT. Ова е близу до дневниот обем на тргување на Coinbase за истиот ден.

Со оглед на тоа дека BTC се движи напред и назад помеѓу зоната за поддршка од 31.000 американски долари и зоната на отпор од 36.000 долари, високото ниво на нестабилност веројатно ќе продолжи.

Пад под 30.000 долари веројатно ќе означи почеток на краткорочен мечи тренд. Консолидацијата под 30.000 може да доведе до пад на нестабилноста и забавување на дневниот обем на берзата во тандем.

Сепак, сè додека не се ослабне биковиот пазар, пазарот на BTC се очекува да забележи екстремна нестабилност во догледно време.

Поврзани вести

Помалку познати криптовалути кои треба да се следат во 2021 година

Влатко Зорба

Биткоинот може да падне до 20.000 долари

Влатко Зорба

Кубан ги спореди криптовалутите со „дот-ком“ балонот

Влатко Зорба