Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Голдман Сакс: Клиентите сè повеќе бараат биткоин

Голдман Сакс Груп АД истражува како може да одговори на зголемената побарувачка на клиентите за сопственост и инвестиции во биткоин, додека и понатаму останува на „правилната“ страна на регулаторните услови, рече во средата претседателот на банката и главниот оперативен директор Џон Валдрон.

„Побарувачката на клиентите расте“, рече Валдрон. „Ние сме регулирани за тоа што можеме да сториме. Ние продолжуваме да проценуваме … и да се вклучиме во тоа“.

Банката неодамна повторно ја започна својата канцеларија за трговија со криптовалути и овој месец започна да продава фјучерси на биткоин.

Голдман, исто така, ја истражува можноста за лансирање на трговски фонд за биткоин и издаде барање за информации за истражување на чувањето на дигиталните средства.

Валдрон рече дека Голдман може да поседува дигитални средства и разговара со регулаторите и централните банки за тоа како треба да регулираат банките кога се занимаваат со дигитални пари.

Поврзани вести

Скоро 140 милијарди долари во Bitcoin се недостапни во моментов

Влатко Зорба

Суд му заплени 60 милиони долари во биткоини, тој не ја дава лозинката

Влатко Зорба

Првата фаза од швајцарскиот закон за блокчејн стапува на сила

Влатко Зорба