СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Европа испраќа 530 милиони евра, поддршка ќе добијат и земјите кандидати, но не и Македонија

Европската комисија (ЕК) предложи пакет од скоро 530 милиони евра дополнителна финансиска поддршка во рамките на Фондот за солидарност на ЕУ.

Помошта е наменета за 17 земји-членки, но и за Црна Гора, Србија и Албанија и со цел да се заштити јавното здравје во борбата против коронавирусот.

Комисијата наведува дека овие средства ќе го поддржат делот на јавната потрошувачка поврзана со медицинска и лична заштитна опрема, итна поддршка на населението и мерки за спречување, следење и контрола на ширењето на болеста.

Пакетот помош, исто така, вклучува 132,7 милиони евра авансно плаќање што веќе ги добиле Германија, Ирска, Грција, Шпанија, Хрватска, Унгарија и Португалија.

Предлогот на ЕК треба да биде одобрен од Европскиот парламент и Советот на ЕУ за да може да им се исплати финансиска помош на земјите кандидати.

Поврзани вести

Царовска во посета на Занаетчиската комора: Промоција на занаетите и стручното образование за креирање кадар за современите потреби на економијата

Бесими: Ќе има дополнителни 70 милиони евра за зајакнување на економијата

Никола Поповски

Генералниот директор на ТАВ, Алпер Ерсој заминува од Македонија

Берта Китинска