СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Кратка хронологија на цената на Ethereum

Ethereum (ЕТH) значително ја зголеми својата цена од март 2020 година, но за разлика од Bitcoin (BTC), тој сè уште не го собори рекордното високо ниво од 1.594 долари, што го достигна во декември 2017 година.

Сега ќе ги споредиме претходните пазарни циклуси на ЕТH и ќе видиме како тековното движење нагоре се мери во однос на нив.

Првото „рели“ на Ethereum

Првото значајно „рели“ за ЕТH се одржа од август 2015 година до јуни 2016 година. За тоа време, ЕТH скокна од дното од 0,50$ на највисоко ниво од 21,49 долари, што претставува пораст од 4.200%. Ова движење се случи во период од 308 дена.

Движењето беше проследено со пад од 72% за 175 дена, што доведе до ниско ниво од 5,92 долари во декември 2016 година. Сепак, новото ниско ниво е сè уште приближно 1.200% зголемување во споредба со цените во август 2015 година и е повисоко дно во споредба со цените во август 2015 година.

Овој период го означува првиот голем циклус на пазарот за ЕТH, обезбедувајќи го првиот рекорд на сите времиња, кој оттогаш не е повторно тестиран.

Корекција и нов рекорд за сите времиња

Следнто значајно „рели“ на ЕТH започна по претходно зацртаното најниско ниво од декември 2016 година. Ова „рели“ беше малку подолго, но имаше уште поголема стапка на раст.

Во период од 399 дена, ЕТH се зголеми за неверојатни 26.840%, достигнувајќи цена од 1.594 $ во јануари 2018 година. Ова е највисоката цена досега.

„Релито“, исто така, се разликуваше од претходното, бидејќи имаше 140-дневен период во кој ЕТH се консолидираше пред да премине кон највисоките 1.594 американски долари. Затоа е можно ова да се подели на две „рели“ – едно што доведе до врв од 405 долари во јуни 2017 година и последователниот митинг што доведе до 1.594.

Во секој случај, следеше огромен период на корекција. ЕТH падна 95% за 336 дена, достигнувајќи најниско ниво од 80,56 $ во декември 2018 година.

Затоа, второто „рели“ е еднакво на уште поголема стапка на раст, но исто така следи и поостро, позначајно прилагодување.

Движење од тогаш – нов врв?

Третото и тековно „рели“ започна во декември 2018 година и се уште трае. Досега, ЕТH се зголеми за скоро 1.500% во период од 763 дена. Затоа, сегашното движење нагоре е најдолго досега, но имаше најниска стапка на раст.

Како и да е, ЕТH е многу близу до највисокиот врв на сите времиња, тргувајќи се за 1.300 долари за време на пишувањето на овој материјал.

Доколку сегашното движење нагоре има иста стапка на раст како во 2015 година, ЕТH ќе достигне максимум 3.200 американски долари. Ако има иста стапка на раст како движењето во 2016 година, ЕТH ќе достигне максимум од скоро 23.000$.

Иако е рано да се обидува и да се утврди врв на тековното движење нагоре, стапката на раст се очекува да се забрза уште еднаш кога ЕТH ќе успее да достигне ново рекордно ниво, слично на она што се случи во 2016 година.

Поврзани вести

„Морган Стенли“ размислува да се обложи на Биткоин

Влатко Зорба

Што носи новата технологија за тргување со криптовалути? За почеток, многу помалку неуспешни трансакции

Биткоинот поскап од килограм злато

Влатко Зорба