СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Се манипулира ли крипто-пазарот од Bitcoin „китовите“?

Иако Биткоин се здоби со масовна популарност неодамна, тој останува крајно контроверзно средство.

Од една страна, Bitcoin (BTC) е лансиран како финансиски еквилајзер. Но, во исто време, тоа е една од најнерамномерно распределените средства во светот.

Дејвид Лин од Kitco News го покрена ова прашање во дискусија со директорот за истражување на GraniteShares, Рајан Џаното.

Џанато се согласи со проценката на Лин, нарекувајќи ја „една од главните иронии на Bitcoin“.

„Предвидено е да биде сила финансиско демократизирачка сила, но толку длабоко дистрибуирана на нееднаков начин. Ова е сериозна класа на средства, каде што само околу [0,002%] од инвеститорите во Bitcoin контролираат над 40% од сите BTC. И ова е сериозен, сериозен проблем“, вели тој.

Можеби не чуле за принципот на Парето?

Општо земено, Bitcoin кит е дефиниран како субјект со повеќе од 1.000 BTC. Некои ќе ја прошират оваа дефиниција за да вклучуваат адреси со 100 или повеќе BTC.

Податоците од bitinfocharts.com ја поддржуваат анализата на ситуацијата на Џanано.

Тие покажуваат дека 2.419 адреси содржат 1.000 или повеќе BTC. Иако овие адреси претставуваат само 0,01% од сите адреси, тие контролираат 43% од понудата на Bitcoin.

Проширувањето на анализата за да вклучува адреси со помалку од 100 BTC покажува уште поголем степен на нееднаква дистрибуција, со 0,05% од адресите кои држат 62% од Bitcoin.

Манипулација со пазарот?

Сепак, нерамномерната дистрибуција е проблем што ги засега сите класи на средства. Лин го дава примерот на 20-процентниот удел на Елон Маск во Тесла и прашува, како е поинаква оваа ситуација?

Џanано верува дека степенот на нееднаква дистрибуција на BTC е исклучително висок. За да ја илустрира својата поента, тој го наведе примерот на браќата Хант, за кои се сметаше дека имаат третина од приватното снабдување со сребро во светот.

Помеѓу 1979 и 1980 година, браќата Хант успеаја да ја зголемат цената на среброто од 6 на 40 долари.

„Дури и браќата Хант не можеа да замислат во своите најлуди фантазии [колку е нерамномерно распределен] Bitcoin“.

Во оваа прилика, Џanано рече дека со толку строга контрола врз снабдувањето со BTC, наметнато од толку малку субјекти, пазарот на Bitcoin е во рацете на китовите.

BTC китовите имаат лоша репутација

Несомнено како „movers“ и „shakers“, Bitcoin китовите играат значајна улога.

Тие можат да изберат да ја повлечат ликвидноста со тоа што не учествуваат во активности на пазарот. Слично на тоа, огромните ефекти од преместување на големи количини на BTC кон релативно неликвиден пазар ја зголемуваат нестабилноста.

Како и да е, Ерик Стоун, раководител на наука за податоци во Flipside, се држи до идејата дека китовите обично се заинтересирани да ги заштитат своите имоти. Затоа, тие имаат тенденција да дејствуваат на начини кои го фаворизираат долгорочниот раст.

„Тие претпазливо ќе ги елиминираат релативно малите количини на BTC со текот на времето, наместо да ризикуваат шок за снабдување со елиминирање на поголеми количини одеднаш“.

Поврзани вести

„Блумберг“ објави нови прогнози: Биткоин оди на 400.000 долари?

Влатко Зорба

Крипто-берзата FTX додава поддршка за PayPal

Влатко Зорба

Биткоин балонот наскоро може да пукне, вели поранешниот шеф на „BTCC“

Влатко Зорба