СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Сејлор: Златото е мртво, ќе има масовна миграција кон Биткоин (видео)

Мајкл Сејлор од MicroStrategy предвидува дека повеќето инвеститори ќе го напуштат златото во наредните години во корист на Биткоин.

Во интервју со Ендру Хендерсон од Nomad Capitalist, извршен директор на најголемата јавно тргувана фирма за деловно разузнавање во светот, вели дека пазарот на злато од 10 трилиони долари ќе биде ослабен, бидејќи многу инвеститори одлучуваат да го чуваат своето богатство во БТК.

Сејлор ги предупредува инвеститорите да не бидат последните кои ќе излезат од она што го смета за „средство што умира“.

„Златото е мртво. Продајте го вашето злато, купете Биткоин, затоа што другите луѓе ќе го продаваат своето злато, и ако почекате, додека не бидете управувани од сите хеџ фондови, кога ќе го исфрлат златото, вие ќе бидете последниот [останат]. Јас мислам дека златото се демонетизира …“

„Во моментов има 10 трилиони долари монетарна енергија во златото. На крајот на краиштата, само централните банки ќе сакаат да го задржат. Секој приватен рационален актер ќе се пресели од него во Биткоин“, посочува тој.

„За што служеше?“, прашува Сејлор. „Луѓето чуваа злато за политички немири. Господ знае дека ви е доста од тоа оваа година. Тие го чуваат златото како жива ограда против печатење пари. Имаме многу од тоа оваа година. Зошто тогаш златото не се зголеми тројно? Погледнете ја класата на средства на сите во последните шест месеци. Погледнете злато, НАСДАК, С & П, обврзници. Тие не одат никаде. Што функционира? Биткоинот. Тројно или четирипати се зголеми, барем тројно“.

За да го зајакне својот аргумент, извршниот директор на MicroStrategy го споредува успехот на компаниите кои користат Биткоин и оние кои не го користат.

„Square работи, затоа што Square е вклучен во мрежата на Биткоин. Square ви овозможува да купувате Биткоин од мобилна апликација. PayPal работи, затоа што PayPal е вклучен во Биткоин и работи на мобилна апликација. GreyScale работи, затоа што го вклучија својот инвестициски фонд во БТК. Оние што се вклучуваат во оваа мрежа на дигитални пари, работат. Работите што одат на врвот на традиционалниот фиат – еврото и доларите – тие [се консолидираат].

„Ако немате доволно среќа да имате компании или инвестиции во Венецуела, Аргентина, Либан, Турција, Јужна Африка, знаете дека тие воопшто не работат, затоа што нивните валути се распаѓаат. Ниту една компанија не може да биде успешна, колку и да е конкурентна, ако генерира приходи во валута што пропаѓа или ослабува. Ова значи дека ниту една од овие акции нема да биде залиха на вредност ако нивните валути немаат вредност. Пливате наспроти 15% годишна тековна монетарна инфлација што е во вашето лице“, истакна Сејлор.

Поврзани вести

9 алткоини со огромен потенцијал според крипто-кит

Влатко Зорба

Марк Кубан откри 3 од неговите инвестиции во алтткоин

Влатко Зорба

Биткоин проби над 40 000 долари – дали корекцијата е завршена?

Влатко Зорба