СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

XRP не е хартија од вредност, според Министерството за финансии на Велика Британија

Владата на Велика Британија се чини дека зазема свој став дека XRP е токен за размена, а не хартија од вредност.

Министерството за финансии на нејзиното височество објави нов документ во кој се опишува регулаторниот пристап на Велика Британија кон криптовалутите и стабилните монети.

Извештајот ги класифицира XRP, Ethereum и Bitcoin како „токени, што се користат првенствено како средство за размена“.

Таканаречените „токени за размена“ спаѓаат во категоријата „нерегулирани“, што значи дека тие не се ниту електронски пари ниту безбедносни токени.

Извештајот на Министерството за финансии утврдува рамка што Организацијата за финансиско однесување на Велика Британија (FCA) ја утврди во 2019 година.

Министерството објаснува: „Безбедносните токени“ имаат карактеристики слични на одредени инвестиции, како што се акции или должнички инструменти, како што налага законот на Велика Британија. Општо земено, веројатно се токенизирани дигитални форми на традиционални хартии од вредност“.

Класификацијата е важна за Ripple, бидејќи финтек компанијата со седиште во Сан Франциско се бори против тужбата поднесена од страна на Комисијата за хартии од вредност на САД, која тврди дека XRP била нерегистрирана хартија од вредност за време на објавувањето и дека е таква и денес.

Претходно, Ripple ја нагласи класификацијата на FCA во Велика Британија поради повиците за регулаторна јасност од САД.

„Земјите што ќе поведат во оваа рамка ќе бидат во подобра позиција да привлечат капитал, компании и работни места – особено затоа што блокчејн технологијата е тука за да остане. Регионите што имаат нејасни упатства треба да создадат свои. рамки за да останат конкурентни и да избегнуваат загуба на компании поради подобро регулирани пазари“.

Поврзани вести

Биткоинот оди до милион долари и станува светска резервна валута?

Влатко Зорба

Bitcoin не престанува да „дивее“: Вреди дури 35.000 $

Влатко Зорба

Компанија од Дубаи ја прави најголемата Биткоин инвестиција во историјата

Влатко Зорба